top of page

Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys tarkoittaa epämiellyttävää hajua suussa ja nenässä. Pahanhajuinen hengitys on hyvin yleinen ja kiusallinen vaiva. Pahanhajuisesta hengityksestä kärsivä voi haistaa hajun itse, mutta pahanhajuiseen hengitykseen saattaa myös tottua, jolloin pahanhajuisesta hengityksestä kärsivä ei välttämättä itse aisti hajua. Yleisin pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja on huono suuhygienia ja suunterveys.


Pahanhajuinen hengitys voi olla pahimmillaan niin suuri ongelma, että siitä kärsivä alkaa vältellä sosiaalisia tilanteita. Pahanhajuisesta hengityksestä kärsivän ei kannata kuitenkaan jäädä surkuttelemaan tilannettaan, sillä pahanhajuisesta hengityksestä on mahdollista päästä tehokkaasti eroon. Paras keino selvittää haiseeko oma hengitys, on kysyä esimerkiksi joltain läheiseltä henkilöltä rehellistä mielipidettä. Mikäli hengitys haisee usein, niin kannattaa kääntyä hammaslääkärin tai suuhygienistin puoleen.


Pahanhajuisen hengityksen syyt

Pahanhajuinen hengitys voi johtua lukuisista eri syistä. Noin kymmenessä prosentissa tapauksista pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja on muualla kuin suussa.


Pahanhajuinen hengitys voi johtua esimerkiksi seuraavista asioista:

- Huono suuhygienia

- Suun tulehdus (esimerkiksi hammaskiven aiheuttamat)

- Kuiva suu

- Kehon sisäiset syyt

- Refluksioireet

- Hengitystieinfektiot

- Jotkin ruoka-aineet

- Tupakointi

- Alkoholi

- Lääkkeet


Pahanhajuisen hengityksen ehkäisy

Pahanhajuista hengitystä voi ehkäistä tehokkaasti pitämällä huolta hyvästä suuhygieniasta. Hampaat tulee harjata vähintään kahdesti päivässä.


Hampaiden harjauksen lisäksi myös hampaiden välit on puhdistettava hammaslangan avulla. Joissain tapauksissa pahanhajuinen hengitys voi olla myös seurausta kielen pinnalla olevista bakteereista. Kielen pinta onkin hyvä puhdistaa hammasharjalla tai erityisesti kielenpinnan puhdistamiseen suunnitelluilla välineillä.


Suun huuhteleminen alkoholittomalla suuvedellä auttaa myös tehokkaasti pahanhajuisen hengityksen ehkäisyssä. Mikäli pahanhajuinen hengitys on seurausta ruokavaliosta tai nautituista aineista, niin näihin puuttuminen auttaa olennaisesti ehkäisemään myös pahanhajuista hengitystä.


Pahanhajuisen hengityksen hoito

Pahanhajuisen hengityksen hoidossa tärkeintä on löytää pahan hajun aiheuttaja ja poistaa se. Pahanhajuista hengitystä on mahdollista hoitaa itse lukuisilla eri tavoilla. Itsehoidossa on erityisen tärkeää tunnistaa pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja, jotta osaa puuttua tähän mahdollisimman tehokkaasti. Pahanhajuisen hengityksen itsehoidossa huolellinen suuhygienia ja suunterveys näyttelevät hyvin suurta roolia. Myös elintapojen parantaminen voi auttaa parantamaan pahanhajuisen hengityksen.


Mikäli kotikonstit eivät auta pahanhajuisen hengityksen hoidossa, niin kannattaa ehdottomasti hakeutua suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolle. Lääkäri pystyy tarvittaessa selvittämään, onko pahanhajuinen hengitys seurausta mahdollisesti suunalueen tai nielun tulehduksesta. Pahanhajuisen hengityksen syy on aina tärkeä selvittää. Syyn selvittämisen jälkeen voidaan asian korjaamiseksi käynnistää tarvittavat toimenpiteet. Pahan hajun aiheuttajan eliminoimisen jälkeen myös hengitys raikastuu ja pahanhajuinen hengitys ei enää aiheuta harmia.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Kommentare


bottom of page