Hammaskivi

Päivitetty: 8. syys 2019

Hammaskivi on useimmille suomalaisille tuttu vaiva. Hammaskivi muodostuu hampaan pinnalle. Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia. Hammaskivi ei lähde pois hampaita harjaamalla. Hammaskiven muodostuminen on todella yksilöllistä. Syljen kalsiumpitoisuudella on huomattu olevan yhteyttä hammaskiven muodostumiseen. Mitä suurempi kalsiumpitoisuus henkilön syljessä on, niin sitä helpommin hammaskiveä muodostuu.


Hammaskiven muodostuminen lisääntyy ikääntyessä. Hammaskiveä muodostuu helpoimmin alaetuhampaiden sisäpinnoille ja yläposkihampaiden huulen puoleisille pinnoille. Hammaskivi voi aiheuttaa ikenissä ientulehduksen, joka ilmenee ikenien verenvuotona.Hammaskiven oireet

Hammaskivi on erittäin yleistä, eikä sen ilmaantumista kannata säikähtää. Hammaskivi on havaittavissa hampaan pinnalla kellertävänä kerroksena. Hammaskiveä voi kuitenkin olla usein itse vaikea huomata. Eniten hammaskiveä syntyy tyypillisesti hankalasti puhtaana pidettäviin alueisiin.


Hammaskivi voi aiheuttaa ikeniin ientulehduksen. Hammaskivi ylläpitää ientulehdusta tarjoamalla karhean pinnan, johon suussa olevien bakteerien on helppo tarttua kiinni. Tulehtunut ien ilmenee ikenen verenvuotona, punoituksena ja turvotuksena. Mikäli ientulehdus pääsee etenemään ikenissä, niin se saattaa vaurioittaa hampaiden kiinnityskudoksia. Pahimmillaan tämä voi johtaa jopa hampaiden irtoamiseen.


Hammaskiven ehkäisy ja hoito

Hammaskiveä syntyy, mikäli suussa ollut plakki saa olla liian pitkään hampaan pinnalla. Hammaskiveä on mahdollista ehkäistä tehokkaasti kotikonsteilla. Hammaskiven poistaminen on toimenpide, jota ei pysty itse suorittamaan kotona. Useimmiten hammaskivenpoiston suorittaa suuhygienisti. Hammaskiven muodostumista on mahdollista ehkäistä seuraavilla tavoilla.


- Pese hampaat kaksi kertaa päivässä

- Opettele oikea hampaidenharjaustekniikka

- Käytä hampaidenpesuun kaksi-kolme minuuttia

- Käytä hammaslankaa

- Vältä napostelua pitkin päivää

- Käy säännöllisesti suuhygienistillä


Mikäli hammaskiven muodostuminen on erittäin runsasta, voi myös käyttää hammaskiven ehkäisyyn tarkoitettua hammastahnaa


Hammaskiven muodostumiseen on itse mahdollista vaikuttaa hyvin tehokkaasti. Vaikka hammaskiven muodostumista yrittäisi ehkäistä erittäin tunnollisesti, niin silti sitä useimmiten ajan kuluessa muodostuu. Hammaskiven poistaminen vaatii aina ammattilaista.


Hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa hammaskiven rapsuttamalla tai hammaskiven poistoon tarkoitetulla ultraäänilaitteella. Säännölliset käynnit hammaslääkärissä ja suuhygienistillä ovat erittäin tärkeitä ehkäistäessä hammaskiveä ja siitä johtuvaa ientulehdusta. Mikäli havaitset merkkejä hammaskiven muodostumisesta, niin suosittelemme varaamaan ajan hammashoidon ammattilaiselle.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.