Viisaudenhampaat

Päivitetty: 8. syys 2019

Viisaudenhampaat ovat hammaskaaren päähän ilmaantuvia kolmansia poskihampaita. Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti noin 20-vuotiaana. Viisaudenhampaat voivat aiheuttaa monia suun terveydellisiä ongelmia, kuten kipua, tulehduksia. Viisaudenhampaiden aiheuttamat ongelmat voivat heijastus myös esimerkiksi päänsärkynä.


Ainoastaan kymmenellä prosentilla ihmisistä on suussa riittävästi tilaa viisaudenhampaille. Tyypillisin viisaudenhampaiden oire on pistävä kipu suussa. Reikiintynyt tai tulehtunut viisaudenhammas poistetaan useimmiten suusta. Hammaslääkäri arvioi viisaudenhampaan poistotarpeen hammaslääkärikäynnin yhteydessä.


Viisaudenhampaiden puhkeaminen ja ongelmat

Viisaudenhampaiden puhkeaminen tapahtuu tyypillisesti murrosiän jälkeen. Viisaudenhampaiden puhkeaminen ei kuitenkaan useimmiten suju täysin ongelmitta.


Ihmisen suu on pienentynyt evoluution seurauksena. Tämän takia viisaudenhampaat eivät useimmiten mahdu puhkeamaan kokonaan. Suurimmalla osalla ihmisistä viisaudenhampaat puhkeavat ainoastaan puolittain. Puoliksi puhjenneet viisaudenhampaat aiheuttavat lukuisia suun terveydellisiä ongelmia. Yleinen terveydellinen ongelma on ientulehdus. Viisaudenhampaat voivat aiheuttaa kipua myös vaikka ne eivät olisi vielä puhjenneet.


Viisaudenhampaan kipu

Viisaudenhampaat ovat yksi yleisimmistä kivun aiheuttajasta suussa. Viisaudenhampaista johtuva kipu tulee aina käydä näyttämässä hammaslääkärissä. Ennen hammaslääkäriin pääsyä voi kipua yrittää hillitä myös kotikonstein. Särkylääkkeet ovat yleisin ja toimivin kotikonsti viisaudenhampaasta johtuvan kivun lievittämiseen.


Usein viisaudenhampaista johtuva kipu loppuu vasta lääkärin suorittaman kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Viisaudenhampaasta johtuva kipu ja särky ovat ylivoimaisesti yleisin syy nuorten aikuisten hammaslääkärikäynneille.


Viisaudenhampaan poisto

Oireileva viisaudenhammas hoidetaan useimmiten poistamalla. Viisaudenhampaan poistaminen voi johtua useista eri syistä. Viisaudenhampaan poistaminen on turvallinen toimenpide ja siitä johtuvat komplikaatiot ovat todella harvinaisia. Viisaudenhampaan poisto tehdään useimmiten kirurgisesti paikallispuudutuksella.


Yleisimmät syyt viisaudenhampaan poistolle ovat:

- Tilanpuute

- Epäedulliseen asentoon puhkeaminen

- Hammasytimen tulehdus

- Karies


Hammaslääkäri määrää viisaudenhampaan poiston jälkeen useimmiten kipulääkityksen lievittämään poistosta seurannutta kipua. Kirurginen poisto saattaa aiheuttaa suuhun jälkivaivoja, kuten veristä vuotoa ja kipua. Viisaudenhampaan poistaminen on suurimmissa osissa tapauksista täysin rutiinitoimenpide ja siitä paraneminen sujuu hyvin.


Joissain tapauksissa viisaudenhampaan poiston jälkeen lääkäri määrää viikon kestävän antibioottikuurin. Mikäli poiston jälkeen kuitenkin ilmenee jotain ongelmia, tulee ottaa välittömästi yhteyttä poiston suorittaneeseen hammaslääkäriin.


Viisaudenhampaiden vaivojen ehkäisy

Viisaudenhampaiden puhkeamiseen ei pysty itse vaikuttamaan. Hyvällä suuhygienialla voi kuitenkin ennaltaehkäistä viisaudenhampaiden aiheuttamaa suutulehdusta ja ientulehdusta. Viisaudenhampaiden tilanne kannattaa käydä tarkistuttamassa hammaslääkärissä jo ennen viisaudenhampaista ilmaantuvien oireiden ilmaantumista. Viisaudenhampaiden ilmaantuminen on täysin normaalia, eikä niiden ilmaantumista kannata pelätä.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.