top of page

Ientulehdus

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Ientulehdus on hyvin tavallinen vaiva, josta kärsii jopa joka kolmas suomalainen aikuinen. Ientulehdus johtuu bakteeriplakin kerääntymisestä ienrajaan ja hammasväleihin. Ientulehdus johtaa ikenen punoittamiseen ja turpoamiseen. Tulehtunut ien saattaa myös vuotaa verta hampaidenharjauksen yhteydessä. Raskaana olevat naiset, sekä diabetesta ja reumaa sairastavat ovat muita huomattavasti alttiimpia sairastumaan ientulehdukseen. Ientulehdus on flunssan jälkeen Suomen toiseksi yleisin infektiosairaus.


Ientulehduksen oireet

Ientulehduksen takia ien on punainen ja turvonnut. Myös verenvuoto hampaidenharjauksen yhteydessä on yksi tavallisimmista ientulehduksen oireista. Ientulehdus saattaa myös olla syynä pahanhajuiseen hengitykseen ja pahaan makuun suussa. Joissain tapauksissa ientulehdus saattaa kuitenkin olla myös oireeton. Ientulehdus on todella haitallinen koko elimistölle. Hoitamattomana ientulehdus voi pahimmillaan johtaa hampaiden menetykseen. Ientulehduksen on huomattu pahimmillaan johtavan hoitamattomana myös muihin sairauksiin, kuten sydän ja verisuonitauteihin ja reumaan. Mikäli epäilet ientulehdusta, niin kannattaa ehdottomasti kääntyä hammaslääkärin puoleen.


Ientulehduksen hoito

Ientulehdus paranee, kun hampaan pinnalla oleva plakki poistetaan. Ientulehdus paranee varhaisessa vaiheessa hyvin myös kotihoidolla. Ientulehdusta kannattaa aluksi hoitaa poikkeuksellisen tehokkaalla omatoimisella puhdistamisella. Mikäli ientulehdus ei viikon sisällä esitä laantumisen merkkejä, on syytä pistäytyä hammaslääkärissä. Hammaslääkäri tutkii ientulehduksen syyn ja pystyy tehokkaasti puuttumaan siihen. Hammaslääkäri hoitaa ientulehdusta useimmiten poistamalla hammaskiveä. Ientulehdukseen kannattaa puuttua tehokkaasti välittömästi oireiden ilmaannuttua.


Ientulehduksen ehkäisy

Ientulehdusta voidaan ehkäistä tehokkaasti pitämällä huolta suuhygieniasta. Säännöllinen hampaidenharjaus ja hammasvälien puhtaanapito ovat kaikkein tehokkaimpia ientulehduksen ehkäisykeinoja.


Hyväksi havaittuja keinoja ientulehduksen ehkäisemisessä ovat:

- Säännöllinen ja huolellinen hampaiden harjaus

- Huolellinen hampaiden välien puhdistaminen

- Säännöllinen käynti hammaslääkärissä

- Suuveden käyttö

- Tupakoinnin lopettaminen


Ientulehdusta on mahdollista ehkäistä itse erittäin tehokkaasti. Mikäli kuitenkin havaitset itselläsi ientulehdukseen viittaavia oireita, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä hammaslääkäriin.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page