Ientulehdus

Päivitetty: 8. syys 2019

Ientulehdus on hyvin tavallinen vaiva, josta kärsii jopa joka kolmas suomalainen aikuinen. Ientulehdus johtuu bakteeriplakin kerääntymisestä ienrajaan ja hammasväleihin. Ientulehdus johtaa ikenen punoittamiseen ja turpoamiseen. Tulehtunut ien saattaa myös vuotaa verta hampaidenharjauksen yhteydessä. Raskaana olevat naiset, sekä diabetesta ja reumaa sairastavat ovat muita huomattavasti alttiimpia sairastumaan ientulehdukseen. Ientulehdus on flunssan jälkeen Suomen toiseksi yleisin infektiosairaus.


Ientulehduksen oireet

Ientulehduksen takia ien on punainen ja turvonnut. Myös verenvuoto hampaidenharjauksen yhteydessä on yksi tavallisimmista ientulehduksen oireista. Ientulehdus saattaa myös olla syynä pahanhajuiseen hengitykseen ja pahaan makuun suussa. Joissain tapauksissa ientulehdus saattaa kuitenkin olla myös oireeton. Ientulehdus on todella haitallinen koko elimistölle. Hoitamattomana ientulehdus voi pahimmillaan johtaa hampaiden menetykseen. Ientulehduksen on huomattu pahimmillaan johtavan hoitamattomana myös muihin sairauksiin, kuten sydän ja verisuonitauteihin ja reumaan. Mikäli epäilet ientulehdusta, niin kannattaa ehdottomasti kääntyä hammaslääkärin puoleen.


Ientulehduksen hoito

Ientulehdus paranee, kun hampaan pinnalla oleva plakki poistetaan. Ientulehdus paranee varhaisessa vaiheessa hyvin myös kotihoidolla. Ientulehdusta kannattaa aluksi hoitaa poikkeuksellisen tehokkaalla omatoimisella puhdistamisella. Mikäli ientulehdus ei viikon sisällä esitä laantumisen merkkejä, on syytä pistäytyä hammaslääkärissä. Hammaslääkäri tutkii ientulehduksen syyn ja pystyy tehokkaasti puuttumaan siihen. Hammaslääkäri hoitaa ientulehdusta useimmiten poistamalla hammaskiveä. Ientulehdukseen kannattaa puuttua tehokkaasti välittömästi oireiden ilmaannuttua.


Ientulehduksen ehkäisy

Ientulehdusta voidaan ehkäistä tehokkaasti pitämällä huolta suuhygieniasta. Säännöllinen hampaidenharjaus ja hammasvälien puhtaanapito ovat kaikkein tehokkaimpia ientulehduksen ehkäisykeinoja.


Hyväksi havaittuja keinoja ientulehduksen ehkäisemisessä ovat:

- Säännöllinen ja huolellinen hampaiden harjaus

- Huolellinen hampaiden välien puhdistaminen

- Säännöllinen käynti hammaslääkärissä

- Suuveden käyttö

- Tupakoinnin lopettaminen


Ientulehdusta on mahdollista ehkäistä itse erittäin tehokkaasti. Mikäli kuitenkin havaitset itselläsi ientulehdukseen viittaavia oireita, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä hammaslääkäriin.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.