Hampaiden vihlominen

Päivitetty: 8. syys 2019

Hieman kuten päänsärkykin, on hampaiden vihlominen hyvin yleinen vaiva, jota suurin osa ihmisistä on varmasti elämänsä aikana kokenut. Kolme neljästä suomalaisesta kärsii hampaiden vihlonnasta. Lähes kymmenellä prosentilla särky on päivittäistä. Yleisintä hampaiden vihlonta on 30 – 40 – vuotiailla ihmisillä. Vihlovat hampaat voivat aiheuttaa päänsärkyä ja jopa migreenin.


Hampaiden vihlominen johtuu useimmiten ikenen vetäytymisestä. Ikenen vetäytyminen paljastaa hampaiden kaulan alueen, jolta puuttuu suojaava kiille. Kiilteen puuttumisen takia hampaiden kaula vaurioituu herkästi ja johtaa näin hampaiden vihlomiseen.


Hampaan vihlominen voi olla oire myös reiästä tai halkeamasta hampaassa. Hampaiden vihlominen on myös yleinen hampaiden reikiintymisestä kertova oire. Oikeanlainen kotihoito ja hyvä suuhygienia ovat avainasemassa hampaiden vihlomisen ehkäisyssä. Hampaiden vihlomisen syy kannattaa aina selvittää hammaslääkärissä.


Hampaiden vihlomisen syyt

hampaiden vihlominen alkaa tavallisesta jostain yksittäisestä ärsykkeestä. Yleisimpiä vihlomisen aiheuttajia ovat:

- Hapan ruoka tai juoma

- Makea ruoka tai juoma

- Kylmä ruoka tai juoma

- Kuuma ruoka tai juoma


Yleensä vihlominen lakkaa ärsykkeen poistumisen jälkeen. Mikäli vihlonta on kuitenkin jatkuvaa, niin sen syy kannattaa käydä selvittämässä hammaslääkärissä.


Hampaiden vihlominen johtuu useimmissa tapauksissa ikenen vetäytymisestä. Ikenen vetäytyminen johtuu lähes jokaisessa tapauksessa hoitamattomasta ientulehduksesta. Vihlominen voi myös seurausta hampaassa olevasta reiästä, auenneesta paikasta, tai hampaaseen syntyneestä halkeamasta. Hampaiden vihlominen saattaa myös liittyä hampaiden narskuttelusta johtuvaan kulumiseen. Hampaiden vihlonnan syy kannattaa aina selvittää, jotta hampaiden vihlontaa voidaan hoitaa oikein. Mikäli vihlonta on jatkunut useampia viikkoja, niin kannattaa ehdottomasti hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle.


Hampaiden vihlomisen hoito

Hampaiden vihlonnan hoitoon on olemassa lukuisia eri keinoja. Hampaiden vihlomista on mahdollista hoitaa tehokkaasti myös itsehoidolla. Hampaiden harjauksessa pehmeäharjaksinen sähköhammasharja on paras vaihtoehto vihloville hampaille. Markkinoille on myös tullut lukuisia hampaiden vihlomista ehkäiseviä hammastahnoja. Vihlomista ehkäisevien hammastahnojen ainesosat ehkäisevät säännöllisesti käytettynä hyvinkin tehokkaasti vihlontaa.


Hampaiden harjauksen ajankohta kannattaa myös ajoittaa oikein. Hampaita ei ole hyvä harjata heti ruokailun jälkeen, sillä happohyökkäyksen pehmentämä hampaan pinta kuluu hyvin herkästi. Happamien juomien toistuvaa juomista on hyvä välttää. Etenkin virvoitusjuomat ja energiajuomat ovat hyvin kuormittavia hampaille. Myöskin sitrushedelmien ja tuoremehujen käyttöä on syytä tarkkailla mikäli hampaiden pintojen kanssa on ongelmia.


Fluori vahvistaa hampaan pintaa ja näin ollen vähentää hampaiden vihlomista. Fluoria on mahdollista saada tehokkaasti hammastahnasta, fluoritableteista ja joistain ruoka-aineista. Riittävän fluorin saannin on havaittu ehkäisevän tehokkaasti hampaiden vihlontaa. Mikäli hampaiden vihlomisen hoidossa ei saavuteta itsehoidolla haluttuja tuloksia, tulee ehdottomasti varata aika hammaslääkäriin. Hammaslääkäri pystyy tarvittaessa puuttumaan vihlontaan todella tehokkaasti.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.