top of page

Migreeni

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Migreeni on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa päänsärkykohtauksia. Migreeni voi vaikuttaa merkittävästi sairastuneen henkilön elämänlaatuun. Migreenin oireet ovat eri ihmisillä erilaisia. Tyypillisesti päänsärky on migreenissä toispuoleista. Migreenin erottaminen tavallisesta päänsärystä on erittäin tärkeää. Migreenin aiheuttajana on useimmiten ulkoisista tekijöistä johtuva reaktiivinen häiriö aivorangassa. Migreeniä esiintyy joka kymmenennellä aikuisella. Naisilla migreeni on jopa kolme kertaa yleisempää kuin miehillä. Migreeni on yleinen vaiva myös lapsilla.


Migreenikohtauksen laukaisevia tekijöitä

Migreenitaipumusta on mahdotonta ehkäistä. Migreenikohtaus voi iskeä mihin tahansa vuorokauden aikaan. Migreeniä sairastavalla henkilöllä migreenikohtausta edeltää tyypillisesti jokin ulkoinen tekijä. Ulkoiset tekijät vaihtelevat ihmisestä toiseen.


Migreenikohtauksen laukaisevia ulkoisia tekijöitä:

- Stressi

- Auringonvalo

- Valon määrän lisääntyminen

- Alkoholi

- Huonot yöunet

- Huono näkö

- Niskakivut

- Purenta

- Kuukautiset

- Liian pitkät ruokailuvälit


Migreeni
Migreeni

Migreenin oireet

Migreenikohtauksen aiheuttajana ovat yleisimmin ulkoiset tekijät. Kohtauksia aiheuttavat tekijät vaihtelevat hyvin paljon eri ihmisten välillä. Migreenikohtausta voivat edeltää häiriöt näkökentässä.


Migreenikohtaus voi kuitenkin alkaa myös suoraan toispuoleisena päänsärkynä. Päänsärkyyn kuuluu voimakasta, sykkivää ja toispuoleista kipua. Päänsäryn yhteydessä saattaa myös esiintyä pahoinvointia, oksentelua, sekä aistiherkkyyksiä. Päänsärkykohtauksen aikana voi myös joissain tapauksissa esiintyä hermostollisia oireita.


Migreenin hoito

Päänsäryn syiden selvittäminen on aina ensiarvoisen tärkeää. Hyvällä hoidolla migreeni voidaan pitää kurissa. Paras keino ehkäistä migreenikohtauksia on migreenin laukaisevien tekijöiden välttäminen. Osa migreeniä sairastavista pystyy elämään päänsärkykohtausten kanssa särkylääkkeiden avulla. Osa pärjää jopa ilman minkäänlaista lääketieteellistä apua.


Migreenin oireita voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla. Oireita helpottavat myös pimeä ja hiljainen ympäristö, sekä lepo. Mikäli itsehoito ei auta ja kohtauksia tulee yhä tasaisin väliajoin, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Hoitoon hakeutumista ei kannata vältellä, sillä migreeniin on olemassa tehokasta apua. Mikäli migreenikohtaus kestää yli vuorokauden, niin on syytä hakautua välittömästi päivystykseen. Migreeniä sairastavan kannattaa aina tarkistuttaa oma näkönsä optikolla ja purenta hammaslääkärillä. Purentavirheet ja heikentynyt näkö ovat erittäin yleisiä migreenikohtauksia laukaisevia tekijöitä.


Migreeniin on olemassa useita eri nimisiä täsmälääkkeitä. Lääke tehoaa suurimmassa osassa tapauksista. Lääke pitää ottaa välittömästi migreenikohtauksen alettua. Mikäli lääkkeellä ei päästä haluttuun lopputulokseen, niin kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Tavallisesti lähes jokaiselle migreeniä sairastavalle löydetään sopiva oireita ehkäisevä lääkitys. Oikeanlaisella hoidolla ja lääkityksellä migreeni on mahdollista pitää kurissa, eikä se heikennä sairastuneen henkilön elämänlaatua.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

bottom of page