Migreeni

Päivitetty: 8. syys 2019

Migreeni on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa päänsärkykohtauksia. Migreeni voi vaikuttaa merkittävästi sairastuneen henkilön elämänlaatuun. Migreenin oireet ovat eri ihmisillä erilaisia. Tyypillisesti päänsärky on migreenissä toispuoleista. Migreenin erottaminen tavallisesta päänsärystä on erittäin tärkeää. Migreenin aiheuttajana on useimmiten ulkoisista tekijöistä johtuva reaktiivinen häiriö aivorangassa. Migreeniä esiintyy joka kymmenennellä aikuisella. Naisilla migreeni on jopa kolme kertaa yleisempää kuin miehillä. Migreeni on yleinen vaiva myös lapsilla.


Migreenikohtauksen laukaisevia tekijöitä

Migreenitaipumusta on mahdotonta ehkäistä. Migreenikohtaus voi iskeä mihin tahansa vuorokauden aikaan. Migreeniä sairastavalla henkilöllä migreenikohtausta edeltää tyypillisesti jokin ulkoinen tekijä. Ulkoiset tekijät vaihtelevat ihmisestä toiseen.


Migreenikohtauksen laukaisevia ulkoisia tekijöitä:

- Stressi

- Auringonvalo

- Valon määrän lisääntyminen

- Alkoholi

- Huonot yöunet

- Huono näkö

- Niskakivut

- Purenta

- Kuukautiset

- Liian pitkät ruokailuvälit


Migreeni

Migreenin oireet

Migreenikohtauksen aiheuttajana ovat yleisimmin ulkoiset tekijät. Kohtauksia aiheuttavat tekijät vaihtelevat hyvin paljon eri ihmisten välillä. Migreenikohtausta voivat edeltää häiriöt näkökentässä.


Migreenikohtaus voi kuitenkin alkaa myös suoraan toispuoleisena päänsärkynä. Päänsärkyyn kuuluu voimakasta, sykkivää ja toispuoleista kipua. Päänsäryn yhteydessä saattaa myös esiintyä pahoinvointia, oksentelua, sekä aistiherkkyyksiä. Päänsärkykohtauksen aikana voi myös joissain tapauksissa esiintyä hermostollisia oireita.


Migreenin hoito

Päänsäryn syiden selvittäminen on aina ensiarvoisen tärkeää. Hyvällä hoidolla migreeni voidaan pitää kurissa. Paras keino ehkäistä migreenikohtauksia on migreenin laukaisevien tekijöiden välttäminen. Osa migreeniä sairastavista pystyy elämään päänsärkykohtausten kanssa särkylääkkeiden avulla. Osa pärjää jopa ilman minkäänlaista lääketieteellistä apua.


Migreenin oireita voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla. Oireita helpottavat myös pimeä ja hiljainen ympäristö, sekä lepo. Mikäli itsehoito ei auta ja kohtauksia tulee yhä tasaisin väliajoin, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Hoitoon hakeutumista ei kannata vältellä, sillä migreeniin on olemassa tehokasta apua. Mikäli migreenikohtaus kestää yli vuorokauden, niin on syytä hakautua välittömästi päivystykseen. Migreeniä sairastavan kannattaa aina tarkistuttaa oma näkönsä optikolla ja purenta hammaslääkärillä. Purentavirheet ja heikentynyt näkö ovat erittäin yleisiä migreenikohtauksia laukaisevia tekijöitä.


Migreeniin on olemassa useita eri nimisiä täsmälääkkeitä. Lääke tehoaa suurimmassa osassa tapauksista. Lääke pitää ottaa välittömästi migreenikohtauksen alettua. Mikäli lääkkeellä ei päästä haluttuun lopputulokseen, niin kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Tavallisesti lähes jokaiselle migreeniä sairastavalle löydetään sopiva oireita ehkäisevä lääkitys. Oikeanlaisella hoidolla ja lääkityksellä migreeni on mahdollista pitää kurissa, eikä se heikennä sairastuneen henkilön elämänlaatua.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.