Ohjeita koronavirustartunnan torjuntaan

Koronavirus leviää ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Käytännössä tämä tarkoittaa pääsääntöisesti hengitystien kautta kulkeutuvia eritteitä. Ylivoimaisesti suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöönsä. Tartunta on mahdollista saada myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön yskimisen johdosta saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvien pitää noudattaa jokapäiväisessä elämässään erityistä varovaisuutta.


Voit ehkäistä koronavirustartunnan saamista seuraavilla toimenpiteillä:

 • Muista huolellinen käsihygienia. Pese kädet lämpimällä vedellä ja nestesaippualla. Suositusaika käsienpesulle on 20 sekuntia.

 • Jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista, käytä käsidesiä.

 • Kun käytät käsidesiä, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.

 • Jos käytät työssäsi kertakäyttöisiä suojakäsineitä, riisu ne koskematta käsineiden ulkopintaan. Pese kädet suojakäsineiden riisumisen jälkeen.

 • Älä koskettele suojakäsineillä tai likaisilla käsillä kasvojasi suun ja nenän alueelta.

 • Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä missään tilanteessa yski kämmeneesi.

 • Vältä tarpeettomia ihmiskontakteja ja suuria ihmisjoukkoja. Tällä hetkellä (16.3.2020) suositus on, että yli 10 hengen ihmisjoukot eivät kokoontuisi.

 • Älä kättele.

 • Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin julkisilla paikoilla.

 • Noudata viranomaisten määräyksiä.


Viranomaiset ovat määränneet poikkeuslain koronaviruksen leviämisen ehkäisyksi. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi ihmisten tulisikin noudattaa kulloinkin voimassaolevia viranomaisten määräyksiä. Mikäli sinulla esiintyy koronaviruksen oireita, niin jää välittömästi kotiin. Mikäli oireesi ovat voimakkaita tai kuulut riskiryhmään, niin älä epäile ottaa yhteyttä terveyskeskukseesi. Kiireellisissä tapauksissa ota aina välittömästi yhteyttä hätänumeroon.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
 • White Facebook Icon
 • White Twitter Icon
 • White Instagram Icon
 • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.