Covid-19 koronavirus?

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uudenlainen koronavirus. Virus on suurella todennäköisyydellä peräisin eläimistä (arvioita on esitetty lepakoista ja käärmeistä). Alkuperästä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta ja sen vahvistaminen edellyttää lisätutkimuksia. Tätä uuden viruksen aiheuttamaa tautia kutsutaan nimellä COVID-19. Viruksen todennäköinen alkuperä on Kiinan Wuhanissa.


Tämän hetken tiedon mukaan taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Tavanomaisesti karanteeniaika on epäillyissä koronavirustapauksissa siten asettunut kahden viikon kohdille, ellei muuhun ole ollut erityisiä perusteita.


Yleisesti koronavirukset ovat joukko viruksia, jotka aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Covid-19 voi kuitenkin joissain tapauksissa johtaa vakaviin, jopa kuolemaan johtaviin infektioihin. Tämä on kuitenkin tilastollisesti todella harvinaista. Riskiryhmien altistamista (vanhempi väestö, perussairaat ja vakavasti sairaat) taudille on kuitenkin syytä välttää mahdollisimman tehokkaasti.


Miten Covid-19 tarttuu?

Pisaratartunta on ensisijainen koronaviruksen tartuntatapa. Käytännössä tämä tapahtuu sairastuneen yskiessä tai aivastaessa. Virukset eivät tämän hetken tiedon mukaan säily ilmassa. Tarttumista kosketuksen kautta ei ole suljettu pois mutta koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla. Toistaiseksi ei ole todettu yhtäkään tartuntatapausta, joka olisi aiheutunut tavaroiden välityksellä. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta että tauti voisi tarttua myös tällä tavoin.


Kuten olemme saaneet uutisista lukea, koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen. Yleisin tartuntatapa on juuri pisaratartunta. Tartuntaketjuja on todettu esimerkiksi perheenjäsenten välillä, työpaikoilla ja terveydenhuollon henkilöstöllä.


Mitkä ovat uuden koronaviruksen oireet?

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että suurin osa taudin saaneista sairastaa covid-19 -taudin hyvin lievänä tai lievänä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi sairaalahoidolle ei ole tarvetta.


Osa sairastuneista on kuitenkin kohdannut vakavia, tehohoitoa vaativia, oireita, jotka ovat joissain tapauksissa johtaneet jopa kuolemaan. Suomessa ei vielä (16.3.2020) ole onneksi ollut yhtään koronan aiheuttamaa kuolemantapausta. Vakavammin sairastuneita yhdistää usein jokin perussairaus (esimerkiksi astma, diabetes tai sydän- tai keuhkosairaus).


Tavanomaisesti koronaviruksen aiheuttaman taudin taudinkuvaan kuuluu yksi tai useampi seuraavista:

- Kuume

- Yskä

- Hengenahdistus

- Lihassärky

- VäsymysOhessa THL:n laatima ja verkkosivuillaan julkaisema kaavio Suomen tartuntatilanteesta 15.3.2020.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.