top of page

Covid-19 koronavirus?

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uudenlainen koronavirus. Virus on suurella todennäköisyydellä peräisin eläimistä (arvioita on esitetty lepakoista ja käärmeistä). Alkuperästä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta ja sen vahvistaminen edellyttää lisätutkimuksia. Tätä uuden viruksen aiheuttamaa tautia kutsutaan nimellä COVID-19. Viruksen todennäköinen alkuperä on Kiinan Wuhanissa.


Tämän hetken tiedon mukaan taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Tavanomaisesti karanteeniaika on epäillyissä koronavirustapauksissa siten asettunut kahden viikon kohdille, ellei muuhun ole ollut erityisiä perusteita.


Yleisesti koronavirukset ovat joukko viruksia, jotka aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Covid-19 voi kuitenkin joissain tapauksissa johtaa vakaviin, jopa kuolemaan johtaviin infektioihin. Tämä on kuitenkin tilastollisesti todella harvinaista. Riskiryhmien altistamista (vanhempi väestö, perussairaat ja vakavasti sairaat) taudille on kuitenkin syytä välttää mahdollisimman tehokkaasti.


Miten Covid-19 tarttuu?

Pisaratartunta on ensisijainen koronaviruksen tartuntatapa. Käytännössä tämä tapahtuu sairastuneen yskiessä tai aivastaessa. Virukset eivät tämän hetken tiedon mukaan säily ilmassa. Tarttumista kosketuksen kautta ei ole suljettu pois mutta koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla. Toistaiseksi ei ole todettu yhtäkään tartuntatapausta, joka olisi aiheutunut tavaroiden välityksellä. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta että tauti voisi tarttua myös tällä tavoin.


Kuten olemme saaneet uutisista lukea, koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen. Yleisin tartuntatapa on juuri pisaratartunta. Tartuntaketjuja on todettu esimerkiksi perheenjäsenten välillä, työpaikoilla ja terveydenhuollon henkilöstöllä.


Mitkä ovat uuden koronaviruksen oireet?

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että suurin osa taudin saaneista sairastaa covid-19 -taudin hyvin lievänä tai lievänä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi sairaalahoidolle ei ole tarvetta.


Osa sairastuneista on kuitenkin kohdannut vakavia, tehohoitoa vaativia, oireita, jotka ovat joissain tapauksissa johtaneet jopa kuolemaan. Suomessa ei vielä (16.3.2020) ole onneksi ollut yhtään koronan aiheuttamaa kuolemantapausta. Vakavammin sairastuneita yhdistää usein jokin perussairaus (esimerkiksi astma, diabetes tai sydän- tai keuhkosairaus).


Tavanomaisesti koronaviruksen aiheuttaman taudin taudinkuvaan kuuluu yksi tai useampi seuraavista:

- Kuume

- Yskä

- Hengenahdistus

- Lihassärky



Ohessa THL:n laatima ja verkkosivuillaan julkaisema kaavio Suomen tartuntatilanteesta 15.3.2020.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page