Keuhkokuume

Päivitetty: 8. syys 2019

Keuhkokuumeella tarkoitetaan bakteerin tai viruksen aiheuttamaa keuhkokudoksen tulehdustautia. Keuhkokuume on vakava yleisinfektio. Suomessa keuhkokuumeeseen sairastuu vuosittain noin 50 000 ihmistä. Keuhkokuume on useimmiten ylähengitystieinfektion, kuten keuhkoputkentulehduksen jälkitauti.


Keuhkokuume tarttuu useimmiten pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Jopa puolet sairastuneista tarvitsee taudin aikana sairaalahoitoa. Yleisintä keuhkokuume on pienillä lapsilla ja vanhuksilla. Keuhkokuume on yleinen kuolinsyy vanhusten ja huonokuntoisten keskuudessa.


Keuhkokuumeen aiheuttajat

Keuhkokuume on tyypillisesti virusperäinen tai bakteeriperäinen. Yleisin taudinaiheuttaja on pneumokokkibakteeri, joka aiheuttaa jopa puolet tartunnoista. Toiseksi yleisin keuhkokuumeen aiheuttaja on mykoplasma. Keuhkokuume voi tarttua pisaratartuntana tai kosketustartuntana.


Keuhkokuume voi myös esiintyä influenssan jälkitautina. Krooniset keuhkosairaudet kuten astma altistavat ihmisiä keuhkoputkentulehduksille. Tutkimusten mukaan tupakoivat ihmiset sairastuvat keuhkokuumeeseen muita useammin. Vuosittain myös noin 5000 ihmistä sairastuu sairaalahoidon aikana sairaalakeuhkokuumeeseen.


Keuhkokuumeen oireet

Keuhkokuumeen oireiden voimakkuus riippuu sairastuneen yleiskunnosta ja taudin aiheuttajasta. Keuhkokuume voi ilmetä sairastuneilla hieman eri tavalla.


Keuhkokuumeen tyypillisimmät oireet ovat:

- Korkea kuume

- Pahentunut yskä

- Hengenahdistus

- Vinkuva hengitys

- Kipu rintakehässä

- Yleiskunnon lasku


Iäkkäillä ihmisillä keuhkokuume aiheuttaa useimmiten myös sekavuutta ja vatsaoireita. Vanhuksilla keuhkokuume saattaa joissain tapauksissa olla jopa oireeton. Mikäli epäilee sairastavansa keuhkokuumetta, on syytä hakeutua lääkäriin.


Keuhkokuumeen hoito

Keuhkokuumeen hoito riippuu vahvasti keuhkokuumeen aiheuttajasta. Keuhkokuume vaatii aina lääkärikäyntiä. Keuhkokuume hoidetaan aina antibiooteilla. Tyypillisesti antibiootit alkavat helpottaa oireita noin kolmen vuorokauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta. Antibioottikuurin kesto vaihtelee viidestä päivästä aina kymmeneen päivään.


Mikäli keuhkokuume ei kuitenkaan häviä antibiooteilla, niin tarvitaan hoidon tehostamiseksi lisätutkimuksia. Lääkäriin pitää myös hakeutua välittömästi, mikäli vointi huononee antibioottikuurin aikana, eikä tauti osoita antibioottikuurin aloittamisesta huolimatta laantumisen merkkejä.


Keuhkokuumeesta kestää parantua täysin jopa useita viikkoja. Tupakoivilla ja huonokuntoisilla ihmisillä paranemisennuste on huomattavasti muita pidempi. Jatkotutkimuksiin kannattaa hakeutua aina, jos paraneminen ei etene suunnitelmien mukaisesti.


Huonokuntoisilla potilailla keuhkokuumeen hoito aloitetaan aina sairaalassa. Sairaalassa potilaalle annetaan antibiootteja suoraan suoneen, jolloin niiden teho on huomattavasti tehokkaampi. Keuhkokuumetta sairastavat lapset, vanhukset ja muut riskiryhmiin kuuluvat otetaan erittäin herkästi sairaalahoitoon.


Keuhkokuumeen ehkäisy

Keuhkokuumetta on helpointa ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsihygieniasta. Keuhkokuumeen ehkäisyssä voi käyttää hyväksi myös rokotuksia. Influenssa on yksi eniten keuhkokuumeelle altistavista tekijöistä. Tämän takia influenssalta suojautuminen influenssarokotuksella on myös hyvä tapa ehkäistä keuhkokuumetta.


Keuhkokuumeen yleisin aiheuttaja on pneumokokkibakteeri. Pneumokokkibakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan on olemassa rokote. Nykyään pneumokokkirokote kuuluu Suomen yleiseen rokotusohjelmaan ja se annetaan kaikille alle 5-vuotiaille lapsille. Tupakointi on yksi suurimmista keuhkokuumeelle altistavista tekijöistä. Tupakoinnin lopettaminen alentaa myös riskiä sairastua keuhkokuumeeseen. 


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.