Norovirus

Päivitetty: 8. syys 2019

Norovirus on yleisimpiä aikuisten ja lasten vatsatautien aiheuttajia. Vatsatautia aiheuttavia viruksia on olemassa useita. Noroviruksen aiheuttama tauti on usein muita vatsatautiviruksia voimakkaampi. Norovirukseen sairastuneet ovat monista muista vatsatautiviruksista poiketen usein aikuisia. Norovirus on viruksen aiheuttama tauti kuten myös esimerkiksi vesirokko ja influenssa. Norovirus tarttuu tyypillisesti kosketus- tai pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Norovirus voi levitä myös saastuneen ruuan tai veden mukana. Norovirus aiheuttaa usein myös alueellisia vatsatautiepidemioita. Tämänkaltaisen alueellisen vatsatautiepidemian johdosta paikallinen päivystys ja päivystävä terveysasema voi kuormittua tavanomaista enemmän. Norovirukseen ei ole olemassa lääkitystä.

Norovirus

Miten norovirus tarttuu?

Norovirus tarttuu ensisijaisesti elintarvikkeista tai juomavedestä, jotka ovat saastuneet ihmisen ulosteiden seurauksena. Yleinen taudin lähde Suomessa ovat ulkomaiset pakastevihannekset ja pakastemarjat. Norovirus voi tarttua myös oksennuksen välityksellä. Muista ripulitaudeista poiketen Norovirus tarttuu erittäin ärhäkästi ihmisestä toiseen. Norovirus tarttuu parhaiten talvella ja keväällä. Yleisin ajankohta norovirusepidemioille on tammikuusta joulukuuhun ajoittuvana ajanjaksona.


Norovirus tarttuu monia muita sairauksia helpommin ihmisestä toiseen. Tartunnan voi saada samoilta pinnoilta, joihin sairastunut on koskenut. Virus voi säilyä pinnoilla useitakin päiviä. Tästä johtuen epidemiat kohdistuvat yleensä yhteen paikkaan. Yksi taudinkantaja voi tartuttaa helpostikin suuren määrän ihmisiä. Tartunnan saanut voi olla myös oireeton. Tässä tapauksessa ihminen voi tartuttaa infektiota tietämättään eteenpäin.


Norovirus oireet

Norovirus aiheuttaa taudin, johon kuuluu oksennus, ripuli, voimakkaat vatsakivut ja joissain tapauksissa myös kuume. Noroviruksen itämisaika vaihtelee yhdestä vuorokaudesta kolmeen vuorokauteen. Norovirus alkaa yleensä hyvin äkillisenä oksenteluna ja pahoinvointina. Norovirusta pidetään nopeana ja ärhäkkänä tautina. Sen oireet kestävät 12- 78 tuntia. Norovirus voi tarttua ihmisestä toiseen vielä useita vuorokausia oireiden loppumisen jälkeen. Norovirukselle ei kehity vastustuskykyä, joten taudin saanut voi sairastua tautiin uudestaan hyvin lyhyen ajan sisällä. Noroviruksen oireet muistuttavat läheisesti rotavirusta. Erona näillä taudeilla on se, että rotavirusta todetaan huomattavasti enemmän lapsilla, kun taas norovirusta aikuisilla.


Noroviruksen hoito

Noroviruksen hoitoon ei ole olemassa lääkitystä. Lähtökohtaisesti tautiin sairastuvan tulisi noudattaa samoja ohjeita kuin muissakin ripulitaudeissa. Norovirus kuivattaa ihmisen kehoa, joten paras hoitokeino on muistaa riittävä nesteytys. Norovirus saattaa pahimmillaan johtaa taudin saaneen elimistön kuivumiseen. Etenkin nuorimpien potilaiden ja vanhusten on haettava apua, mikäli nesteet eivät pysy sisällä ja kehon kuivumisen oireita alkaa olla havaittavissa. Lääkärin apua tarvitaan kuitenkin hyvin harvoin noroviruksen hoidossa.


Noroviruksen ehkäisy

Norovirusta voi ehkäistä parhaiten pitämällä huolta hyvästä käsihygieniasta. Taudin iskettyä sairastuneen pitäisi pysyä kotona oireiden loppumiseen asti. Sairastuneen on hyvä muistaa, että hän voi tartuttaa tautia vielä kahden päivän jälkeen oireiden loppumisesta. 


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.