Keuhkoputkentulehdus

Päivitetty: 8. syys 2019

Keuhkoputkentulehdus on useimmissa tapauksissa viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston tulehdus. Keuhkoputkentulehdusta aiheuttavat samat virukset, kuin aiheuttavat myös influnssaa. Keuhkoputkentulehdukseen liittyy myös aina ylempien hengitysteiden oireita.


Viruksen aiheuttama keuhkoputkentulehdus tarttuu useimmiten kosketustartuntana tai pisaratartuntana. Bakteeriperäinen keuhkoputkentulehdus on puolestaan elimistön omien bakteerien aiheuttama jälkitauti. Keuhkoputkentulehdus on Suomessa hyvin yleinen tauti ja siihen sairastuu vuosittain joka kymmenes suomalainen.


Keuhkoputkentulehdukselta suojautuminen

Paras keino suojautua keuhkoputkentulehdukselta on ehdottomasti hyvä käsihygienia. Tupakointi, allergiat ja astma lisäävät myös riskiä sairastua keuhkoputkentulehdukseen. Tupakoimattomuus, sekä allergiaoireiden ja astmaoireiden hoito ovat erinomaisia keinoja ehkäistä keuhkoputkentulehdukseen sairastumista. Tupakointi on myös yksi suurimmista riskitekijöistä keuhkoputkentulehduksen kroonistumiselle.


Keuhkoputkentulehdukselta suojautuminen

Paras keino suojautua keuhkoputkentulehdukselta on ehdottomasti hyvä käsihygienia. Tupakointi, allergiat ja astma lisäävät myös riskiä sairastua keuhkoputkentulehdukseen. Tupakoimattomuus, sekä allergiaoireiden ja astmaoireiden hoito ovat erinomaisia keinoja ehkäistä keuhkoputkentulehdukseen sairastumista. Tupakointi on myös yksi suurimmista riskitekijöistä keuhkoputkentulehduksen kroonistumiselle.


Keuhkoputkentulehduksen oireet

Keuhkoputkentulehduksen oireet ovat hyvin samantyyppisiä kuin keuhkokuumeessakin. Oireet ovat kuitenkin keuhkokuumetta lievempiä. Keuhkoputkentulehduksen oireet ovat usein myös samankaltaisia, kuin flunssassa. Keuhkoputkentulehdus alkaakin usein flunssana muuttuen keuhkoputkentulehdukseksi vasta myöhemmässä vaiheessa.


Keuhkoputkentulehdukseen liittyy ylähengitysteiden oireita, kuten yskää, nuhaa, limaisuutta ja äänen häviämistä. Tyypillisesti keuhkoputkentulehduksen oireet kestävät kahdesta viikosta kuukauteen. Mikäli keuhkoputkentulehdus ei kuitenkaan parane tai oireet alkavat muistuttamaan keuhkokuumeen oireita, tulee ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi keuhkot kuvantamalla sulkea mahdollisen keuhkokuumeen pois.


Krooninen keuhkoputkentulehdus puolestaan johtuu pysyvistä vaurioista keuhkoputkien limakalvoilla. Krooninen keuhkoputkentulehdus aiheuttaa ajoittaisia limaisia yskähdyksiä ja vaikeuttaa negatiivisesti sairastuneen yleiskuntoon. Kroonisen keuhkoputkentulehduksen hoidossa käytetään antibiootteja.


Keuhkoputkentulehduksen hoito

Keuhkoputkentulehdus ei vaadi useimmiten lääkehoitoa. Keuhkoputkentulehdus paranee useimmissa tapauksissa täysin itsellään muutaman viikon kuluessa. Antibioottien ei ole havaittu edistävän taudin paranemista. Keuhkoputkentulehdus etenee vain harvoin keuhkokuumeeksi. Mikäli kuitenkin epäilet sairastavasi keuhkoputkentulehduksen sijaan keuhkokuumetta, niin hakeudu välittömästi lääkärin vastaanotolle. 


Keuhkoputkentulehdus voi myös kroonistua. Krooninen keuhkoputkentulehdus edellyttää aina lääkärikäyntiä. Kroonisen keuhkoputkentulehduksen hoidossa käytetään usein antibiootteja. Mikäli keuhkoputkentulehduksen oireet eivät ajan kuluessa häviä, niin on otettava yhteys lääkäriin. Myös mikäli oireet pahenevat ja alkavat muistuttamaan keuhkokuumetta, niin on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.