Ummetus

Ummetuksella tarkoitetaan suolen hidastunutta toimintaa. Silloin tällöin esiintyvä ummetus on hyvin yleinen vaiva kaikenikäisillä ihmisillä. Lääketieteellisesti määriteltynä ihminen kärsii ummetuksesta mikäli suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai mikäli uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on haastavaa. Ummetusta esiintyy eniten iäkkäillä ja vähän liikuntaa harrastavilla ihmisillä. Terveistä aikuisista alle 5 prosenttia kärsii säännöllisesti ummetuksesta. Ummetus voi heikentää siitä kärsivän ihmisen elämänlaatua. Ummetuksen taustalla ei kuitenkaan useimmiten ole mitään vakavaa sairautta ja ummetusta onkin mahdollista hoitaa tehokkaasti myös itse.


Ummetuksen syyt

Ummetuksen syyt johtuvat yleisimmin elämäntavoista. Mikäli ummetus esiintyy uutena oireena, niin sen syyt on aina hyvä selvittää. Usein ummetus voi olla myös useiden eri tekijöiden summa.


Tavallisimpia ummetuksen syitä ovat:

- Liian vähäinen liikunta

- Vähäkuituinen ruokavalio

- Riittämätön nesteiden saanti

- Tietyt sairaudet ja lääkkeet

- Stressi


Ummetuksen hoito

Terveellä aikuisella ihmisellä paras mahdollinen hoitomuoto ummetuksen hoitoon on elämäntapamuutos. Liikuntaa tulee lisätä päivittäisiin rutiineihin ja ruokana kannattaa suosia kuitupitoisia ruokia. Päivittäin olisi myös hyvä muistaa nauttia riittävä määrä nesteitä. Elämäntapamuutoksissa kannattaa aina muistaa kärsivällisyys. Muutoksia on havaittavissa vasta joidenkin kuukausien kuluessa. Tarvittaessa ummetuksenhoitoon on saatavilla apua myös apteekissa myytävistä itsehoitolääkkeistä. Elämäntapojen muutos on aina ensisijainen hoitomuoto ummetuksen hoidossa. Elämäntapojen muutoksen tulee aina olla pysyvää, jotta niiden ummetusta ehkäisevä teho säilyisi.


Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, mikäli ummetuksen itsehoito ei tuota tuloksia, vaiva on jokapäiväistä ja elämää häiritsevää tai ummetus ilmaantuu todella nopeasti. Lääkäriin kannattaa myös hakeutua mikäli ummetuksen yhteydessä esiintyy myös muitakin oireita, kuten outoja vatsakipuja ja jatkuvaa väsymystä. Ummetuksen ohessa esiintyvät yleisoireet, kuten laihtuminen tai voimakas väsymys voivat tarkoittaa sitä, että ummetus on ainoastaan yksi oireista ja taustalta saattaa paljastua esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa.


Ummetuksen ehkäisy

Ummetusta on mahdollista ehkäistä yllämainituilla itsehoidon keinoilla. Tärkeimmät ummetuksen ehkäisykeinot ovat siis terveellinen ja kuitupitoinen ruokavalio ja riittävä liikunta.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.