top of page

Nestehukka

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Nestetasapaino on tärkeä tekijä ja siitä on huolehdittava kaikissa olosuhteissa. Lämpimällä ilmalla nestetasapainosta huolen pitäminen on kuitenkin erityisen tärkeää. Elimistön kuivuminen on tärkeää huomata riittävän ajoissa. Elimistön kuivuminen voi johtaa auringonpistokseen tai pahimmillaan lämpöhalvaukseen. Nesteytyksellä on ymmärrettävistä syistä oma osansa auringonpistoksen tai lämpöhalvauksen kehittymisessä.


Janon tunne, päänsärky, heikotus ja väsymys ovat nestehukan merkkejä. Mikäli elimistön kuivumista ei huomaa, voi nestehukka iskeä yllättävän nopeasti. Nestehukan seurauksena elimistö kuivuu ja kehon lämpötila nousee. Nestehukan ehkäisemiseksi kannattaa nauttia nesteitä tasaisin väliajoin. Nestehukka on pahimmillaan hengenvaarallinen tila.


Nestehukan oireet

Nestehukan oireet on tärkeä tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa. Ensimmäiset merkit orastavasta nestehukasta jäävät liian usein huomaamatta. Alkavan nestehukan voi tunnistaa seuraavista merkeistä:


- Päänsärky

- Huimaus

- Tumma virtsa

- Heikotus

- Lihaskrampit

- Väsymys

- Suun kuivuminen

- Kylmät väreet

- Jano

- Uupumus


Nestehukan ensimmäiset merkit kannattaa oppia tunnistamaan. Tässä vaiheessa tilanne on vielä suhteellisen helppo korjata nauttimalla tarvittava määrä nesteitä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa nestehukan tunnistaa, niin sitä helpompi siihen on puuttua. Pahimmillaan nestehukka voi johtaa kouristuksiin, tajunnanmenetykseen tai veritulppaan. Mikäli nestehukan oireet sivuutetaan, niin se saattaa johtaa myös elimistön lämpötilan nousuun ja kuivumiseen. Tällöin kyseessä on lämpöhalvaus.


Nestehukan hoito

Nestehukasta kärsivän pitää juoda vettä ja hakeutua nopeasti varjoon. Elimistöstä kadonnut neste pitää korvata uudella. Nestettä tulee kuitenkin nauttia pikkuhiljaa, eikä suuria määriä kerrallaan. Nesteiden nauttimisen lisäksi kannattaa myös hakeutua välittömästi pois auringosta ja keventää vaatetusta. Hikoilu vie nesteitä elimistöstä ja näin ollen pahentaa nestehukkaa. Mikäli nestehukan yhteydessä ilmenee vakavia oireita, niin kannattaa soittaa välittömästi hätänumeroon. Mikäli et ole varma, että onko kyseessä nestehukka, vai esimerkiksi lämpöhalvaus, niin kannattaa ehdottomasti soittaa hätänumeroon.


Nestehukan ehkäisy

Nestehukka on oikeilla toimenpiteillä ehkäistävissä erittäin tehokkaasti. Nestehukan varhaiset merkit on hyvä tunnistaa, jotta niihin osaa reagoida asiaan kuuluvalla tavalla. Tärkein ja helpoin tapa välttää nestehukka on riittävä nesteiden nauttiminen. Tarvittava nesteiden määrä on hyvin yksilöllinen. Raskasta fyysistä työtä tekevien, urheilijoiden, vanhusten ja muihin riskiryhmiin kuuluvien on oltava lämpimällä ilmalla erityisen tarkkana. Mikäli helteellä tekee jotain fyysistä, tarvitaan nesteitä luonnollisesti enemmän. Alkoholi ei ole hyvä janojuoma, sillä se kuivattaa elimistöä ja edesauttaa nestehukan syntymistä. 


Nestehukan ehkäisemiseksi kannattaa jokaisen ihmisen kantaa hellepäivinä vesipulloa mukanaan. Vettä kannattaa nauttia tasaisin väliajoin. Veden lisäksi kannattaa myös muistaa nauttia mineraalipitoisia nesteitä. Nesteiden nauttimisen lisäksi kannattaa myös pukeutua oikein, suojata pää auringon paahteelta ja pysytellä mahdollisimman paljon varjossa. Oikeanlaisella toiminnalla voidaan ehkäistä nestehukkaa tehokkaasti. Nestehukkaa ehkäisemällä voidaan myös välttää nestehukkaa huomattavasti vakavammat lämpösairaudet, kuten lämpöhalvaus.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page