Nestehukka

Päivitetty: 8. syys 2019

Nestetasapaino on tärkeä tekijä ja siitä on huolehdittava kaikissa olosuhteissa. Lämpimällä ilmalla nestetasapainosta huolen pitäminen on kuitenkin erityisen tärkeää. Elimistön kuivuminen on tärkeää huomata riittävän ajoissa. Elimistön kuivuminen voi johtaa auringonpistokseen tai pahimmillaan lämpöhalvaukseen. Nesteytyksellä on ymmärrettävistä syistä oma osansa auringonpistoksen tai lämpöhalvauksen kehittymisessä.


Janon tunne, päänsärky, heikotus ja väsymys ovat nestehukan merkkejä. Mikäli elimistön kuivumista ei huomaa, voi nestehukka iskeä yllättävän nopeasti. Nestehukan seurauksena elimistö kuivuu ja kehon lämpötila nousee. Nestehukan ehkäisemiseksi kannattaa nauttia nesteitä tasaisin väliajoin. Nestehukka on pahimmillaan hengenvaarallinen tila.


Nestehukan oireet

Nestehukan oireet on tärkeä tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa. Ensimmäiset merkit orastavasta nestehukasta jäävät liian usein huomaamatta. Alkavan nestehukan voi tunnistaa seuraavista merkeistä:


- Päänsärky

- Huimaus

- Tumma virtsa

- Heikotus

- Lihaskrampit

- Väsymys

- Suun kuivuminen

- Kylmät väreet

- Jano

- Uupumus


Nestehukan ensimmäiset merkit kannattaa oppia tunnistamaan. Tässä vaiheessa tilanne on vielä suhteellisen helppo korjata nauttimalla tarvittava määrä nesteitä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa nestehukan tunnistaa, niin sitä helpompi siihen on puuttua. Pahimmillaan nestehukka voi johtaa kouristuksiin, tajunnanmenetykseen tai veritulppaan. Mikäli nestehukan oireet sivuutetaan, niin se saattaa johtaa myös elimistön lämpötilan nousuun ja kuivumiseen. Tällöin kyseessä on lämpöhalvaus.


Nestehukan hoito

Nestehukasta kärsivän pitää juoda vettä ja hakeutua nopeasti varjoon. Elimistöstä kadonnut neste pitää korvata uudella. Nestettä tulee kuitenkin nauttia pikkuhiljaa, eikä suuria määriä kerrallaan. Nesteiden nauttimisen lisäksi kannattaa myös hakeutua välittömästi pois auringosta ja keventää vaatetusta. Hikoilu vie nesteitä elimistöstä ja näin ollen pahentaa nestehukkaa. Mikäli nestehukan yhteydessä ilmenee vakavia oireita, niin kannattaa soittaa välittömästi hätänumeroon. Mikäli et ole varma, että onko kyseessä nestehukka, vai esimerkiksi lämpöhalvaus, niin kannattaa ehdottomasti soittaa hätänumeroon.


Nestehukan ehkäisy

Nestehukka on oikeilla toimenpiteillä ehkäistävissä erittäin tehokkaasti. Nestehukan varhaiset merkit on hyvä tunnistaa, jotta niihin osaa reagoida asiaan kuuluvalla tavalla. Tärkein ja helpoin tapa välttää nestehukka on riittävä nesteiden nauttiminen. Tarvittava nesteiden määrä on hyvin yksilöllinen. Raskasta fyysistä työtä tekevien, urheilijoiden, vanhusten ja muihin riskiryhmiin kuuluvien on oltava lämpimällä ilmalla erityisen tarkkana. Mikäli helteellä tekee jotain fyysistä, tarvitaan nesteitä luonnollisesti enemmän. Alkoholi ei ole hyvä janojuoma, sillä se kuivattaa elimistöä ja edesauttaa nestehukan syntymistä. 


Nestehukan ehkäisemiseksi kannattaa jokaisen ihmisen kantaa hellepäivinä vesipulloa mukanaan. Vettä kannattaa nauttia tasaisin väliajoin. Veden lisäksi kannattaa myös muistaa nauttia mineraalipitoisia nesteitä. Nesteiden nauttimisen lisäksi kannattaa myös pukeutua oikein, suojata pää auringon paahteelta ja pysytellä mahdollisimman paljon varjossa. Oikeanlaisella toiminnalla voidaan ehkäistä nestehukkaa tehokkaasti. Nestehukkaa ehkäisemällä voidaan myös välttää nestehukkaa huomattavasti vakavammat lämpösairaudet, kuten lämpöhalvaus.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.