Päänahan hilseily

Päivitetty: 8. syys 2019

Hilse on käytännössä ihosta irronnutta kuollutta solukkoa. Päänahan hilseilyn tyypillisin oire on hiusrajalla havaittavat vaaleat hilsehiukkaset. Yli puolet ihmisistä kärsii elämänsä aikana hilseestä. Päänahan hilseily on yhtä yleinen vaiva sekä miehillä että naisilla. Hilsettä esiintyy etenkin päänahan hiuspohjassa. Hilse on yleensä merkki kuivasta tai rasvaisesta päänahasta.


Hilse on useimmiten seurausta päänahan jonkinlaisesta tulehdustilasta. Hilse ei ole sairaus, vaan se ennemminkin kertoo, että päänahka ei voi hyvin. Hilsettä pystyy hoitamaan parhaiten pesemällä hiukset hilseen hoitoon tarkoitetulla shampoolla. Hilse koetaan usein kiusallisena vaivana. Hilse ei kuitenkaan useimmissa tapauksissa vaadi lääkärikäyntiä.


Muita päänalueen vaivoja: Migreeni, Päänsärky, Jännityspäänsärky


Hilseen hoito

Tavallista hilseilyä voidaan hoitaa turvallisesti ja tehokkaasti itsehoidolla. Hilseen perushoitona toimii päivittäinen pesu tavallisella shampoolla.


Mikäli tavallisella shampoolla ei saavuteta haluttuja tuloksia, niin voidaan kokeilla erityisiä hilseen hoitoon tarkoitettuja shampoita. Mikäli hiuspohja on herkkä, niin kannattaa välttää liian vahvoja shampoita. Hiukset on myös tärkeä huuhdella huolellisesti pesun jälkeen. Hiusten pesun lisäksi kannattaa myös harjata hiuksia päivittäin.


Apteekista on myös saatavilla hilseen hoitoon soveltuvia voiteita. Mikäli hiuspohjan huolellinen hoito ja hilseilyä ehkäisevät voiteet eivät auta ja hilseily häiritsee päivittäistä elämää, niin kannattaa käydä lääkärissä. Lääkärin määräyksestä hilseilyyn on saatavilla erittäin tehokkaita ja toimivia lääkkeitä. Joskus hilseilyn taustalta paljastuu jokin ihosairaus. Lääkärissä käynti auttaa myös tarvittaessa kohdistamaan sairauden hoidon oikein.


Hilseen ehkäisy

Paras tapa ehkäistä hilseen muodostumista on ehdottomasti päivittäinen hiustenpesu. Hilseen muodostumista voi myös yrittää ehkäistä välttämällä päänahan ärsytystä. Etenkin kuiva ilma ja vähäinen auringonvalo lisäävät hilseen muodostumista. Huonot ruokailutottumukset voivat myös rasvoittaa päänahkaa.


Päähine ei lisää hilseilyä, mutta se estää auringonvalon hilseilyä parantavan vaikutuksen. Päähineen pitämisessä täytyy kuitenkin käyttää omaa harkintaa, sillä ilman päähinettä kulkeminen saattaa aurinkoisella säällä altistaa auringonpistokselle. Hilse ei kuitenkaan useimmiten ole merkki mistään vakavammasta, eikä sen muodostumisesta kannata pelästyä.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.