top of page

Nenäverenvuoto

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Nenäverenvuoto on hyvin tavallinen vaiva. Lähes jokaiselle ihmiselle on elämänsä aikana esiintynyt nenäverenvuotoa. Nenäverenvuoto on useimmiten vaaratonta ja sitä esiintyy etenkin lapsilla. Nenäverenvuotoa esiintyy useista erinäisistä syistä myös aikuisilla.


Nenäverenvuoto on tavallisimmin seurausta nenän pienten verisuonien rikkoutumisesta. Nenäverenvuoto on yleensä määrältään vähäistä. Nenäverenvuotoon on olemassa tehokkaita itsehoitomenetelmiä, jotka ymmärrettävästi poikkeavat hieman perinteisistä haavanhoitomenetelmistä. Jotkut sairaudet voivat myös altistaa nenäverenvuodoille. Toistuvan nenäverenvuodon syyt kannattaa aina selvittää lääkärissä.


Nenäverenvuodon syyt

Nenäverenvuoto voi olla seurausta monista eri asioista. Nenäverenvuoto johtuu useimmiten nenän pienten verisuonten rikkoutumisesta.


Pienten verisuonten rikkoutuminen voi olla seurausta seuraavista asioista:

- Nenän kaivaminen

- Nuha

- Voimakas niistäminen

- Aivastus

- Limakalvon heikkous

- Limakalvon kuivuus

- Nenään kohdistunut isku

- Vilustuminen


Nenäverenvuoto saattaa olla seurausta myös jostain sairaudesta. Useimmiten nenäverenvuoto on kuitenkin täysin harmitonta ja vaaratonta, eikä sen ilmaantumista kannata pelästyä. Toistuva nenäverenvuoto kannattaa aina selvittää lääkärissä.


Nenäverenvuodon hoito

Nenäverenvuoto on yleensä vaaraton ja sitä pystyy hoitamaan tehokkaasti kotikonstein. Nenäverenvuodon ensiapu on mahdollista suorittaa tehokkaasti myös itse. Ensiksi nenä tyhjennetään niistämällä ja tämän jälkeen vuoto tyrehdytetään painamalla nenän sivun väliseiniä. Toivotun lopputuloksen saavuttamiseksi nenän sivun väliseiniä on painettava yhtenäisesti vähintään 15 minuuttia.


Verenvuodon tyrehtymistä voi myös nopeuttaa laittamalla jotain kylmää, kuten jääpussin otsalle tai niskaan. Nenäverenvuodon yhteydessä verta valuu helposti nieluun. Veren valumista nieluun voidaan ehkäistä tehokkaasti istumalla etukumarassa asennossa. Mikäli verenvuoto ei tehokkaasta itsehoidosta huolimatta tyrehdy, niin kannattaa lähteä lääkärin vastaanotolle. Nenäverenvuotoa seuraavat päivät kannattaa ottaa hieman rauhallisemmin. Myöskin nenäverenvuodolle altistavia tekijöitä kannattaa välttää.


Lääkäri voi hoitaa vuotoa asettamalla sieraimeen sideharsotamponin tai hyydyttämällä paikallisen vuotokohdan polttamalla nenän verisuonia. Nenän verisuonten polttamista ei kuitenkaan voida tehdä, mikäli verenvuoto ei ole tyrehtynyt. Myös sellaisissa tapauksissa, joissa nenäverenvuoto vaivaa usein, voi nenän verisuonten polttaminen olla tarpeellinen ratkaisu. Mikäli nenäverenvuoto on seurausta jostain sairaudesta, on myös sairauden hoitoon kiinnitettävä erityistä huomiota. Mikäli nenäverenvuodot ovat jatkuva vaiva, niin kannattaa ehdottomasti mennä lääkäriin.


Nenäverenvuodon ehkäisy

Nenäverenvuoto on tyypillisesti yksittäinen ja arvaamattomasti iskevä vaiva. Nenäverenvuotoja on useimmissa tapauksissa hyvin vaikea ehkäistä. Nenäverenvuodon ilmaantumista ei kannata säikähtää. Herkästi nenäverenvuotoja saavan henkilön kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää nenäverenvuotoja aiheuttavia tekijöitä.


Mikäli haluat ehkäistä nenäverenvuotoa, niin kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

Lopeta tupakointi, sillä se kuivattaa voimakkaasti limakalvoja.


Kiinnitä myös huomiota huoneilmaan, sillä kuiva ilma kuivattaa tehokkaasti nenän limakalvoja. Vältä voimakasta niistämistä, äläkä kaiva herkkää nenää.


Mikäli nenäverenvuotoja esiintyy useasti, niin kannattaa varata aika lääkäriin. Lääkäri voi tarpeen vaatiessa polttaa nenän verisuonia. Nenän verisuonien polttaminen auttaa tehokkaasti toistuviin nenäverenvuotoihin. Mikäli nenäverenvuotoja ilmaantuu ainoastaan suhteellisen harvoin, ei niiden ehkäisyyn kannata kiinnittää erityistä huomiota.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Commentaires


bottom of page