Haavanhoito kotikonstein

Päivitetty: 8. syys 2019

Erilaisia haavoja

Haava on tyypillisesti ihoon syntynyt vaurio. Hoitamattomana haava voi olla kuukausien, tai pahimmassa tapauksessa jopa koko loppuiän kestävä kiusa. Ihon paranemista on kuitenkin mahdollista nopeuttaa huolellisella haavanhoidolla.  Haava voidaan luokitella syntytavan perusteella eri luokkiin. Haava voi olla:


- pistohaava

- viiltohaava

- ruhjehaava

- repimähaava

- puremahaava.


Myöskin huono verenkierto voi aiheuttaa ihoon haavan. Nenäverenvuotoon taas on omat suosituksensa.


Onko haava vakava?

Haavan ei välttämättä tarvitse olla suuri ollakseen vakava. Jopa pienestä ja mitättömän kokoisesta haavasta voi tulla hoitamattomana todella suuri kiusa. Huonosti hoidettuna haava ei parane toivotulla nopeudella ja haava kroonistuu. Kroonisen haavan paraneminen voi viedä jopa kuukausia aiheuttaen henkilölle turhaa kärsimystä. Haavanhoidon arvioidaan aiheuttavan noin 4% terveydenhuollon vuotuisista kustannuksista. Kyseessä on siis myös huomattava kansantaloudellinen ja kansanterveydellinen rasite. Mikäli et ole varma onko haava vakava, on sitä syytä aina näyttää ammattilaiselle. Ammattilaisia voit etsiä esimerkiksi täältä.


Laastari

Kuinka haava paranee?

Oikeaoppisesti hoidettuna haava paranee huomattavasti nopeammin. Pieni haava on hoidettavissa kotikonstein. Haavan paranemisen kannalta haavan puhdistaminen on äärimmäisen tärkeää. Tähän kannattaakin kiinnittää erityistä tarkkuutta. Mikäli haavaan jää likaa, niin se pitkittää paranemista, lisää infektioriskiä ja aiheuttaa ärsytystä haavassa. Haavat hoidetaan aina niiden haavatyyppien mukaisesti. Jokaisen haavatyypin hoito-ohjeet poikkeavat hieman toisistaan. Haavanhoidossa on kuitenkin olemassa tietty ohjenuora, jota voi tavallisimpien haavatyyppien kohdalla hyödyntää.


Haavanhoidon yleiset toimenpiteet

Haavanhoidossa kannattaa yleisesti muistaa seuraavat toimenpiteet:


1. Tyrehdytä haavan vuoto

2. Puhdista haava

3. Peitä puhdistettu haava

4. Muista puhdistaa ja kuivata haava aina kun vaihdat siteen

5. Mikäli vuoto on runsasta, tai haava ei parane, mene lääkäriin


Haavan puhtaanapito

Haava-alue on pidettävä puhtaana ja kuivana haavan koosta riippuen 3-8 vuorokautta. Tämän ajan jälkeen haava saa arpeutua itsekseen ilman siteitä noin kahden viikon ajan. Mikäli sinulla ilmenee haavan hoidossa jotain kysyttävää, niin ota välittömästi yhteyttä lääkäriin. On kuitenkin hyvää muistaa, että syvät ja isommat haavat vaativat aina lääketieteellisiä toimenpiteitä.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.