top of page

Mustelma

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Mustelmat ovat varmasti kaikille ihmisille tuttuja. Mustelmia syntyy usein pienien iskujen ja vammojen yhteydessä. Pienten haavojen kotihoitoa on käsitelty aikaisemmin. Mustelma johtuu pienten ihonalaisten verisuonien rikkoutumisesta. Pienten ihonalaisten verisuonten rikkouduttua leviää alueelle verta muodostaen iholle tumman alueen. Mustelmat paranevat useimmiten itsestään. Mustelmaherkkyys vaihtelee hyvin paljon ihmisten välillä. Joillakin ihmisillä mustelma ilmestyy jo hyvinkin pienestä kolhusta.


Mustelmien ilmaantuminen

Mustelmat ilmaantuvat useimmiten pienistä kolhuista tai iskuista. Mustelma voi myös painovoiman takia ilmestyä hieman eri kohtaan, mihin isku on osunut. Joskus mustelmat ilmaantuvat jopa itsestään ilman mitään suurempaa syytä. Mustelmat ovat joillakin henkilöillä yleisempiä kuin toisilla. Etenkin vanhuksille ilmaantuu ihon rakenteiden muutosten takia muita herkemmin mustelmia. Mustelmien taustalla on harvoin jokin muu sairaus. Tietyt lääkkeet voivat myös lisätä mustelmien ilmaantumista. Etenkin veren hyytymistä estävien lääkkeiden tiedetään edesauttavan mustelmien syntyä.


Mustelman hoito

Mustelmat ovat useimmiten harmittomia ja ne paranevat itsestään. Kylmän pitäminen iholla nopeuttaa mustelman parantumista ja lieventää siitä johtuvaa kipuilua. Tehokkain tapa nopeuttaa mustelman paranemista on apteekista saatava hepariinia sisältävä voide. Mustelma häviää useimmiten iholta itsestään noin viikon kuluessa ilmestymisestä. Mustelma muuttuu parantuessaan ensin kellertäväksi tämän jälkeen kadoten kokonaan iholta. Pelkän mustelman vuoksi tarvitsee harvemmin mennä lääkäriin.


Mustelmaa on mentävä näyttämään lääkäriin seuraavissa tapauksissa:

- Iholle ilmestyy suurikokoinen mustelma, tai useita pieniä mustelmia ilman mitään syytä

- Mustelmia esiintyy tiettyjen lääkkeiden yhteydessä

- Mustelmaan liittyy muita oireita, kuten väsymystä ja heikotusta


Usein päivystykseen mennään kuitenkin näyttämään mahdollisen mustelman aiheuttaneen kolhun muita seurauksia. Esimerkiksi luunmurtuman seurauksena syntyy useimmiten myös mustelma.


Hoidontarpeen määrittelevätkin useimmiten mustelmasta aiheutuneen vamman muut seuraukset. Mustelmat ovat harvoin merkki sairaudesta tai jostain vakavammasta. Mikäli olet kuitenkin huolestunut kehollasi olevasta mustelmasta, niin käy ehdottomasti tarkistamassa tilanne lääkärissä. 


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

bottom of page