Rauta pitää ihmiset liikkeessä. Mikäli rautaa on elimistössä liian vähän, niin kudosten hapensaanti vähenee. Elimistö tarvitsee rautaa veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistukseen. Raudanpuutteen tyypillisimmät oireet ovat heikotus ja väsymys. Raudanpuute on myös yleisin syy anemialle.
Ferritiini puolestaan kertoo elimistön rautavarastojen tilasta. Alhainen ferritiini voi kertoa kehittyvästä raudan puutoksesta jo ennen kuin tulos on havaittavissa hemoglobiinista. Matala ferritiini on aina merkki riittämättömistä rautavarastoista. Raudanpuute uhkaa etenkin naisia ja urheilijoita. Myöskin kasvissyöjien tulee olla tarkkana, että he saavat päivittäisestä ruokavaliostaan riittävän määrän rautaa. Riittävistä elimistön rautavarastoista voi huolehtia riittävällä raudan saannilla ja vähentämällä raudan menetystä.
Raudanpuute oireet
Raudanpuute voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Yleisimmät raudanpuutoksesta johtuvat oireet ovat heikotus ja väsymys. Raudanpuute voi myös aiheuttaa kynsien haurastumista, kielikipua ja nielemisvaikeuksia. Raudanpuute saattaa myös johtaa anemiaan.
Anemian tyypillisimmät oireet ovat:
- Väsymys
- Kalpeus
- Heikotus
- Korvien humina
- Sykkeen nopea kohoaminen
- Hengästyminen
- Voimattomuus
Hoito
Raudanpuutteen syy on aina tärkeä selvittää. Raudanpuute todetaan aina verikokeella. Raudanpuutteen syy aina todella tärkeä selvittää. Hemoglobiinin ja ferritiinin nostamiseksi aloitetaan tarvittaessa rautalääkitys. Apteekissa on saatavilla useita erilaisia rautavalmisteita. Rautalääkitys tulee aloittaa varovasti hiljalleen annosta nostaen.
Rautalääkityksellä hoidettuna anemia korjaantuu tyypillisesti muutaman kuukauden kuluessa. Tarvittaessa rautavalmistetta on myös mahdollista antaa tiputuksena suoneen. Mikäli epäilet raudanpuutetta, niin paras tapa selvittää asia on hakeutua verikokeisiin.
Raudanpuutteen ehkäisy
Raudanpuutetta voidaan ehkäistä tehokkaasti huolehtimalla riittävästä raudan saannista ja vähentämällä raudan menetystä. Ravinnosta rautaa saa parhaiten lihasta. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä elimistöön. Raudan imeytymistä puolestaan vähentävät kahvi, tee ja kalsium. Etenkin raskauden aikana on kiinnitettävä huomiota raudan riittävään saantiin. Myös runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa rautavajetta. Raskas liikunta kuluttaa myös tehokkaasti rautavarastoja.
Eniten rautaa on mahdollista saada seuraavista ruoka-aineista:
Rautaisia valintoja (mg/100 g)
- Sianmaksa 31,4
- Veriohukainen, teollinen 21,6
- Merilevä, nori, kuivattu 19,6
- Vehnälese 18,6
- Kurpitsansiemen 15
- Soijarouhe 13,7
- Linssit (ruskea tai vihreä) 11,1
- Maksamakkara, kevyt 9,7
- Poronpaisti 9,5
- Nahkiainen, savustettu 6,1
- Sinisimpukka, säilyke 5,8
- Pavut (ruskeaa tai valkoinen) 5,3
- Täysjyväruisjauho 4,9
- Katkaravut 4
- Ruisleipä 3–4
Lähde: fineli
Raudan saannin ylin suositeltu päiväannos on 25 mg. Rautaa ei ole mahdollista saada ravinnosta liikaa, mutta vuosia jatkunut rautavalmisteiden liikakäyttö voi pahimmillaan johtaa raudan yliannostukseen.
Vastuunrajoitus
Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.
Comentarios