Punkki, punkin levittämät taudit ja tautien ehkäisy

Punkkeja tavataan nykyään lähes koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Rannikot ja saaristot ovat punkkitiheintä aluetta. Puutiaisten määrä on kasvanut voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Syyksi on arveltu ilmastonmuutoksen vaikutusta joko suoraan puutiaisiin ja/tai niiden isäntäeläimiin.


Punkkien levittämät taudit

Punkkien levittämiä infektioita ovat borrelioosi (Lymen tauti) ja harvinaisempi puutiaisaivotulehdus (Kumlingen tauti). Nymfi -vaiheen punkki tartuttaa tavallisimmin Borrelia-infektion ihmiseen. Punkin aiheuttama tartunta voikin aiheuttaa hankalia jälkiseurauksia (esimerkiksi reumankaltaisia oireita, päänsärkyä tai väsymystä). Arvioidaan kuitenkin, että Suomessa vain yksi viidestäkymmenestä tai sadasta punkinpuremasta johtaa borrelioosiin (ihopesäkkeeseen). Vasta-ainetutkimukset viittaavat siihen, että noin 2 % suomalaisista on saanut tartunnan jossain elämänsä vaiheessa.


Punkin pureman ehkäisy ja punkkitarkastus

Tärkeää on huolehtia pureman ehkäisystä ja punkkisyynistä illalla. Paras tapa ennaltaehkäistä punkin levittämiä tauteja on luonnollisesti estää punkin pääsy iholle. Luonnossa liikkuessa kannattaa käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Vaaleammista vaatteista on helpompi erottaa tumma punkki. Apteekeista saa myös punkkikarkotteita (esimerkiksi DEET ja ikaridiini).


Vaikka toimisi kuinka varovasti, on silti suositeltavaa suorittaa ulkoilun jälkeen punkkitarkastus. Punkkitarkastuksessa, tai punkkisyynissä, käy koko keho ja iho läpi. Kiinnitä erityistä huomiota taivekohtiin (esim. kainalot ja polvitaipeet) sekä selkään, navan seudulle, nivusiin, niskaan ja päähän (erityisesti hiusrajaan ja hiuksiin). Vaatteiden tarkastaminen ja ravistelu on myös suositeltavaa.


Lemmikit, erityisesti koirat ja kissat, altistuvat usein punkeille. Punkit voivat kulkeutua lemmikkieläinten mukana sisätiloihin. Tästä syystä myös lemmikeille on syytä tehdä punkkitarkastus esimerkiksi kampaamalla tai harjaamalla. On kuitenkin hyvä tiedostaa että esimerkiksi turkista irrotettu punkki puree harvoin uudestaan.

Jos puutiainen saadaan irrotettua vuorokauden sisällä puremasta, borreliatartunnan riski on lähes olematon.


Mitä jos löydän ihoon kiinnittyneen punkin?

Älä hätäänny. Suomalaisten arvioidaan saavan noin 500 000 punkin puremaa vuosittain. Mikäli löydät ihoon kiinnittyneen punkin, poista se kuitenkin välittömästi. 


Punkin poistaminen tapahtuu seuraavalla tavalla:

  1. Tartu punkista kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa

  2. Vedä punkki hitaasti pois tasaisella, ylöspäin suuntautuvalla, liikkeellä. Vetämiseen on hyvä käyttää punkkipihtejä, mutta myös tavalliset pinsetit toimivat. Mikäli pinsettejä ei ole käytettävissä, punkin voi vetää pois myös kynsin.

  3. Puhdista pistokohta. 


Punkkia EI tule poistaa kaatamalla jotain (esim. rasvaa, hyönteismyrkkyjä, kiehuvaa vettä) sen päälle! Tukahduttaminen voi saada punkin oksentamaan, jolloin vatsan tyhjentyessä borreliabakteeri voi siirtyä ihoon lisäten tartuntariskiä. Älä siis okseta punkkia vaan vedä se edellä mainituin ohjein mahdollisimman nopeasti pois.


Seuraa puremakohtaa. Punkin havaitseminen ei vaadi välittömiä hoitotoimenpiteitä tai hakeutumista lääkärin vastaanotolle. Mutta puremakohtaa kannattaa seurata. Jos sen ympärille kehittyy leviävää ihottumaa seuraavien viikkojen aikana tai tulee muita, flunssankaltaisia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin. Puutiaisen puremakohtaan tulee lähes kaikille ärsytysreaktiona 2–3 cm:n läpimittainen punoitus. Se on kuitenkin normaali ja yleinen ihoreaktio, eikä merkitse borreliainfektiota. Sen sijaan yli 5 cm:n läpimittainen, laajentuva punoitus yli viikon kuluttua puremasta on huomattavasti varmempi merkki varhaisvaiheen infektiosta. 


Milloin lääkäriin punkin pureman vuoksi?

  • Mikäli puutiaisen puremakohtaan tulee noin viikon–parin kuluessa laajentuva, yli viiden senttimetrin läpimittainen punoitus tai rengas. Yleensä tällöin antibioottikuuri on tehokas hoitokeino.

  • Jos antibioottikuuri ei paranna ihottumaa, tai oireita ilmenee muissa elimissä, on hakeuduttava (uudelleen) lääkäriin. 

Puutiaisaivotulehdukseen on rokote ja borreliainfektio hoidetaan mikrobilääkityksellä. Yleinen oireenmukainen hoito kuuluu myös hoitosuosituksiin.Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.