Punkkeja tavataan nykyään lähes koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Rannikot ja saaristot ovat punkkitiheintä aluetta. Puutiaisten määrä on kasvanut voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Syyksi on arveltu ilmastonmuutoksen vaikutusta joko suoraan puutiaisiin ja/tai niiden isäntäeläimiin.
Punkkien levittämät taudit
Punkkien levittämiä infektioita ovat borrelioosi (Lymen tauti) ja harvinaisempi puutiaisaivotulehdus (Kumlingen tauti). Nymfi -vaiheen punkki tartuttaa tavallisimmin Borrelia-infektion ihmiseen. Punkin aiheuttama tartunta voikin aiheuttaa hankalia jälkiseurauksia (esimerkiksi reumankaltaisia oireita, päänsärkyä tai väsymystä). Arvioidaan kuitenkin, että Suomessa vain yksi viidestäkymmenestä tai sadasta punkinpuremasta johtaa borrelioosiin (ihopesäkkeeseen). Vasta-ainetutkimukset viittaavat siihen, että noin 2 % suomalaisista on saanut tartunnan jossain elämänsä vaiheessa.
Punkin pureman ehkäisy ja punkkitarkastus
Tärkeää on huolehtia pureman ehkäisystä ja punkkisyynistä illalla. Paras tapa ennaltaehkäistä punkin levittämiä tauteja on luonnollisesti estää punkin pääsy iholle. Luonnossa liikkuessa kannattaa käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Vaaleammista vaatteista on helpompi erottaa tumma punkki. Apteekeista saa myös punkkikarkotteita (esimerkiksi DEET ja ikaridiini).
Vaikka toimisi kuinka varovasti, on silti suositeltavaa suorittaa ulkoilun jälkeen punkkitarkastus. Punkkitarkastuksessa, tai punkkisyynissä, käy koko keho ja iho läpi. Kiinnitä erityistä huomiota taivekohtiin (esim. kainalot ja polvitaipeet) sekä selkään, navan seudulle, nivusiin, niskaan ja päähän (erityisesti hiusrajaan ja hiuksiin). Vaatteiden tarkastaminen ja ravistelu on myös suositeltavaa.
Lemmikit, erityisesti koirat ja kissat, altistuvat usein punkeille. Punkit voivat kulkeutua lemmikkieläinten mukana sisätiloihin. Tästä syystä myös lemmikeille on syytä tehdä punkkitarkastus esimerkiksi kampaamalla tai harjaamalla. On kuitenkin hyvä tiedostaa että esimerkiksi turkista irrotettu punkki puree harvoin uudestaan.
Jos puutiainen saadaan irrotettua vuorokauden sisällä puremasta, borreliatartunnan riski on lähes olematon.
Mitä jos löydän ihoon kiinnittyneen punkin?
Älä hätäänny. Suomalaisten arvioidaan saavan noin 500 000 punkin puremaa vuosittain. Mikäli löydät ihoon kiinnittyneen punkin, poista se kuitenkin välittömästi.
Punkin poistaminen tapahtuu seuraavalla tavalla:
Tartu punkista kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa
Vedä punkki hitaasti pois tasaisella, ylöspäin suuntautuvalla, liikkeellä. Vetämiseen on hyvä käyttää punkkipihtejä, mutta myös tavalliset pinsetit toimivat. Mikäli pinsettejä ei ole käytettävissä, punkin voi vetää pois myös kynsin.
Puhdista pistokohta.
Punkkia EI tule poistaa kaatamalla jotain (esim. rasvaa, hyönteismyrkkyjä, kiehuvaa vettä) sen päälle! Tukahduttaminen voi saada punkin oksentamaan, jolloin vatsan tyhjentyessä borreliabakteeri voi siirtyä ihoon lisäten tartuntariskiä. Älä siis okseta punkkia vaan vedä se edellä mainituin ohjein mahdollisimman nopeasti pois.
Seuraa puremakohtaa. Punkin havaitseminen ei vaadi välittömiä hoitotoimenpiteitä tai hakeutumista lääkärin vastaanotolle. Mutta puremakohtaa kannattaa seurata. Jos sen ympärille kehittyy leviävää ihottumaa seuraavien viikkojen aikana tai tulee muita, flunssankaltaisia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin. Puutiaisen puremakohtaan tulee lähes kaikille ärsytysreaktiona 2–3 cm:n läpimittainen punoitus. Se on kuitenkin normaali ja yleinen ihoreaktio, eikä merkitse borreliainfektiota. Sen sijaan yli 5 cm:n läpimittainen, laajentuva punoitus yli viikon kuluttua puremasta on huomattavasti varmempi merkki varhaisvaiheen infektiosta.
Milloin lääkäriin punkin pureman vuoksi?
Mikäli puutiaisen puremakohtaan tulee noin viikon–parin kuluessa laajentuva, yli viiden senttimetrin läpimittainen punoitus tai rengas. Yleensä tällöin antibioottikuuri on tehokas hoitokeino.
Jos antibioottikuuri ei paranna ihottumaa, tai oireita ilmenee muissa elimissä, on hakeuduttava (uudelleen) lääkäriin.
Puutiaisaivotulehdukseen on rokote ja borreliainfektio hoidetaan mikrobilääkityksellä. Yleinen oireenmukainen hoito kuuluu myös hoitosuosituksiin.
Vastuunrajoitus
Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.
Comments