top of page

Ihottuma

Erilaisia ihottumia, eli ihotauteja on tunnistettu noin kolmetuhatta erilaista. Yleislääkärit tunnistavat näistä noin viisikymmentä erilaista, ihotautilääkärit puolestaan yli tuhat. Ihottumaksi kutsutaan lähes mitä tahansa ihon oireilua, jossa iho on kipeä, punoittava, kutiava, hilseilevä tai ihoon ilmaantuu rakkuloita. Ihottumia on olemassa lukuisia erilaisia, joten niihin johtavia syitä on myös lukemattomia määriä. Eri ihottumat voivat oireilla eri henkilöillä hyvinkin eri tavoin. Usein ihottuman oireilu vaihtelee myös voimakkaasti vuodenajan mukaan. (Katso myös kuiva iho).


Yleisimmät ihottumat

Ihottumaa voi ilmaantua oikeastaan mihin tahansa aina hiuspohjasta varpaisiin. Yleisimpinä ihotauteina voidaan pitää erilaisia ihotulehduksia. Yleisimpiä ihottuman aiheuttajia ovat:

- Auringosta johtuva ihon palaminen

- Ekseemat

- Nokkosihottuma

- Allergiat

- Lääkeihottumat

- Rokkotaudit

- Psoriaasi


Ihottuman oireet

Ihottumalle on hyvin ominaista ihon pintakerroksen tulehtuminen, kuivuminen, kutina tai punoitus. Tulehtuneen kohdan raapiminen johtaa bakteerien ja lian pääsemiseen ihon alle. Tämän takia ihottuman raapiminen pahentaakin poikkeuksetta ihottuman oireilua. Pahimmillaan raapiminen voi johtaa niin sanottuun raapimiskierteeseen, jossa raapimisesta johtuva ihottuman kutinan kasvu johtaa lopulta ihon pintakerroksen hajoamiseen.


Ihottuma on kaikenikäisten ihmisten vaiva. Iholle muodostuvat rakkulat, ihon kutiaminen ja halkeilu voivat aiheuttaa ärsytystä ja kipua. Ihottuma voi myös aiheuttaa muutoksia ihmisen ulkonäköön. Joitain ihottumia sairastavat kokevatkin ihottuman vaikuttavan jopa itsetuntoon ja aiheuttavan pahimmassa tapauksessa sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Ihottuman oireiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, vaan oireisiin kannattaa hakea apua ihotautilääkäriltä.


Ihottuman hoito

Mikäli ihottuma on lievää, eikä se häiritse elämää, niin sitä on mahdollista tarkkailla muutaman viikon ajan itsekseen. Ihottuman oireiden lievittämiseen on saatavilla apteekista tehokkaita itsehoitomenetelmiä, kuten erilaisia kortisonivoiteita. Mikäli ihottuma on häiritsevää, sen oireilu ei mene ohi tai sinulla herännyt ihottumaan liittyen jotain kysymyksiä, niin kannattaa ehdottomasti hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.


Kokenut ihotautilääkäri pystyy päättelemään hyvin nopeasti, millaisesta ihottumasta on kyse. Useimmissa tapauksissa ihotautilääkärin avustuksella ihottumaan löytyy myös hyvä ja tehokas hoitokeino. Ihottumiin ei ole olemassa mitään jokaiseen ihottumaan sopivaa yleistä hoitokeinoa. Oikeanlaisen ja tehokkaan hoidon takaamiseksi ihottuman tyyppi ja aiheuttaja olisi aina hyvä selvittää. Sopiva hoitomuoto ihottumaan löytyy usein kokeilemisen ja erehtymisen kautta.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comentarios


bottom of page