Ihottuma

Erilaisia ihottumia, eli ihotauteja on tunnistettu noin kolmetuhatta erilaista. Yleislääkärit tunnistavat näistä noin viisikymmentä erilaista, ihotautilääkärit puolestaan yli tuhat. Ihottumaksi kutsutaan lähes mitä tahansa ihon oireilua, jossa iho on kipeä, punoittava, kutiava, hilseilevä tai ihoon ilmaantuu rakkuloita. Ihottumia on olemassa lukuisia erilaisia, joten niihin johtavia syitä on myös lukemattomia määriä. Eri ihottumat voivat oireilla eri henkilöillä hyvinkin eri tavoin. Usein ihottuman oireilu vaihtelee myös voimakkaasti vuodenajan mukaan. (Katso myös kuiva iho).


Yleisimmät ihottumat

Ihottumaa voi ilmaantua oikeastaan mihin tahansa aina hiuspohjasta varpaisiin. Yleisimpinä ihotauteina voidaan pitää erilaisia ihotulehduksia. Yleisimpiä ihottuman aiheuttajia ovat:

- Akne

- Auringosta johtuva ihon palaminen

- Ekseemat

- Nokkosihottuma

- Allergiat

- Lääkeihottumat

- Rokkotaudit

- Psoriaasi


Ihottuman oireet

Ihottumalle on hyvin ominaista ihon pintakerroksen tulehtuminen, kuivuminen, kutina tai punoitus. Tulehtuneen kohdan raapiminen johtaa bakteerien ja lian pääsemiseen ihon alle. Tämän takia ihottuman raapiminen pahentaakin poikkeuksetta ihottuman oireilua. Pahimmillaan raapiminen voi johtaa niin sanottuun raapimiskierteeseen, jossa raapimisesta johtuva ihottuman kutinan kasvu johtaa lopulta ihon pintakerroksen hajoamiseen.


Ihottuma on kaikenikäisten ihmisten vaiva. Iholle muodostuvat rakkulat, ihon kutiaminen ja halkeilu voivat aiheuttaa ärsytystä ja kipua. Ihottuma voi myös aiheuttaa muutoksia ihmisen ulkonäköön. Joitain ihottumia sairastavat kokevatkin ihottuman vaikuttavan jopa itsetuntoon ja aiheuttavan pahimmassa tapauksessa sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Ihottuman oireiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, vaan oireisiin kannattaa hakea apua ihotautilääkäriltä.


Ihottuman hoito

Mikäli ihottuma on lievää, eikä se häiritse elämää, niin sitä on mahdollista tarkkailla muutaman viikon ajan itsekseen. Ihottuman oireiden lievittämiseen on saatavilla apteekista tehokkaita itsehoitomenetelmiä, kuten erilaisia kortisonivoiteita. Mikäli ihottuma on häiritsevää, sen oireilu ei mene ohi tai sinulla herännyt ihottumaan liittyen jotain kysymyksiä, niin kannattaa ehdottomasti hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.


Kokenut ihotautilääkäri pystyy päättelemään hyvin nopeasti, millaisesta ihottumasta on kyse. Useimmissa tapauksissa ihotautilääkärin avustuksella ihottumaan löytyy myös hyvä ja tehokas hoitokeino. Ihottumiin ei ole olemassa mitään jokaiseen ihottumaan sopivaa yleistä hoitokeinoa. Oikeanlaisen ja tehokkaan hoidon takaamiseksi ihottuman tyyppi ja aiheuttaja olisi aina hyvä selvittää. Sopiva hoitomuoto ihottumaan löytyy usein kokeilemisen ja erehtymisen kautta.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.