Punainen silmä

Punainen silmä on hyvin yleinen vaiva kaiken ikäisillä. Punaisen silmän taustalla voi olla lukuisia eri syitä. Silmän punoitus johtuu silmän verisuonten laajentumisesta tai verenvuodosta. Kun silmän punoitusta esiintyy ainoana oireena ilman ärsytystä ja kipua, pystytään sen syy usein helposti tunnistamaan. Yleisintä silmien punoittaminen on valvomisen, alkoholin käytön tai pitkällisen lähinäköä vaativan työskentelyn jälkeen. Punainen silmä voi kuitenkin olla myös oire silmäsairaudesta, minkä takia silmän punoituksen syy on aina hyvä selvittää.


Punaisen silmän syyt

Punainen silmä voi johtua monista eri syistä. Useimmiten syynä ei ole mitään vakavampaa sairautta, vaan silmien punoitukselle löytyy selitys omasta toiminnasta.


Yleisimpiä syitä punaiselle silmälle ovat:

- Valvominen

- Väsymys

- Alkoholi

- Tupakointi

- Lääkitys

- Uiminen

- Silmien kuivuminen

- Ulkoinen ärsyke

- Allergia

- Silmätulehdus

- Kemiallinen ärsytys

- Silmään kohdistunut isku


Punaisen silmän ehkäisy

Silmän punoituksen ehkäisy riippuu vahvasti punoituksen aiheuttajasta. Paras tapa ehkäistä silmien punoitusta jatkossa on puuttua punoituksen aiheuttajaan. Esimerkiksi allergiasta johtuvaa punoitusta on mahdollista pyrkiä ehkäisemään antihistamiinilla. Alkoholin käytöstä johtuvaa silmän punoitusta voi puolestaan ehkäistä niinkin yksinkertaisella keinolla kuin vähentämällä alkoholin käyttöä.


Silmän punoituksen hoito

Silmän punoituksen syy on aina hyvä tietää mahdollisten hoitotoimenpiteiden helpottamiseksi. Silloin kun silmän punoituksen syy on hyvin tiedossa ja punoitus on seurausta esimerkiksi alkoholinkäytöstä tai valvomisesta, niin silmän punoitus ei tarvitse mitään erityistä hoitoa. Tyypillisesti punainen silmä parantuu itsekseen muutaman päivän kuluessa.


Punoitusta on mahdollista vähentää apteekista saatavilla silmän sidekalvon verisuonia supistavilla silmätipoilla. Nämä tipat eivät kuitenkaan ole oikea hoito kuivien silmien hoitoon. Allergiasta johtuvia oireita on mahdollista vähentää apteekista saatavilla antihistamiinilääkkeillä.


Mikäli punoittavan silmän syy ei ole ilmeinen ja helposti pääteltävissä, niin tilanne edellyttää lääkärin arviota. Mikäli punoittavan silmän näkö heikkenee tai siinä on havaittavissa kipua, niin on hakeuduttava välittömästi lääkäriin. Myös punoittavan silmän voimakas rähmiminen ja pahoinvointi ovat syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.