top of page

Närästys

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Närästys on hyvin yleinen vaiva suomalaisten keskuudessa (lähes yhtä yleinen kuin päänsärky). Närästyksellä tarkoitetaan rintalastan takana tuntuvaa polttavaa tunnetta, joten se eroaa usein selvästi esimerkiksi ruokamyrkytyksen oireista. Närästystä esiintyy useimmiten ruokailun jälkeen, illalla nukkumaan mennessä ja yöllä. Närästys kestää useimmiten useamman tunnin. Närästys syntyy happaman mahanesteen noustessa mahalaukusta ylös ruokatorveen. Monet ihmiset kuvailevat närästyksen tuntuvan siltä kuin sisuskalut olisi sytytetty tuleen. Närästyksen oireet vaihtelevat hyvin paljon eri ihmisten välillä. Joka kymmenes suomalainen kokee närästystä viikoittain.


Närästyksen syyt

Närästys johtuu useimmiten mahahappojen takaisinvirtauksesta ruokatorveen. Närästykselle on olemassa useita mahdollisia laukaisevia tekijöitä. Useimmiten närästys on aivan itse aiheutettua. Joskus närästyksen taustalta saattaa kuitenkin paljastua myös jokin vakavampi sairaus.


Tyypillisimmin närästyksen syynä on:

- Rasvainen ruoka

- Tulinen ruoka

- Runsas syöminen

- Kahvi

- Alkoholi

- Suklaa

- Tupakointi

- Stressi

- Lääkkeet

- Ylipaino


Närästys on myös yksi yleisimmistä ruokatorven refluksitaudin oireista. Mikäli häiritsevää närästystä ilmenee viikoittain, niin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Useimmiten toistuvien närästysoireiden taustalla on ruokatorven refluksitauti. Myös raskaus saattaa aiheuttaa voimakasta närästystä. Mikäli jatkuvan närästyksen syy on epäselvä, niin kannattaa käydä lääkärissä keskustelemassa asiasta.


Närästyksen hoito

Mikäli närästystä ei ole säännöllisesti, eikä se ole normaalia elämää häiritsevää, niin sitä voi hyvin hoitaa myös itse. Närästystä on mahdollista lieventää itse monin eri tavoin. Närästystä kannattaa koittaa ehkäistä puuttumalla närästystä aiheuttaviin tekijöihin. Närästyksen itsehoidossa tavoitteena on vähentää mahahappojen nousua ruokatorveen ja välttää vatsalaukkua ärsyttäviä ruokia. Parhaiten närästystä voi ehkäistä välttämällä suuria annoksia ruokaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi kannattaa välttää vatsalaukkua ärsyttäviä ruoka-aineita ja rasvaisia ruokia. Myös tupakoinnin lopettamalla voi lieventää närästyksen oireita.


Närästykseen on saatavilla myös useita itsehoitolääkkeitä. Suosituksena on, että itsehoitolääkkeitä voi käyttää päivittäin kahden viikon ajan. Mikäli närästys vaivaa vielä tämän jälkeen, on hakeuduttava lääkäriin. Lääkäriin on hakeuduttava myös seuraavissa tapauksissa:

Närästystä esiintyy useita kertoja viikossa ja närästys kestää kerrallaan pitkiä aikoja

Närästyksen aikana ilmenee myös muuta kipua vatsan tai rinnan alueella

Närästys aiheuttaa myös muita vaivoja, kuten voimattomuutta ja oksentelua

Rintalastan alla tuntuu äkillistä kipua


Useimmissa tapauksissa närästystä pystyy hoitamaan itse terveellisillä elämäntavoilla ja oikeanlaisilla päivittäisillä valinnoilla. Mikäli närästys kuitenkin täyttää hoidon tarpeen tunnusmerkit, niin pitää hakeutua epäröimättä lääkäriin. Pitkään jatkunut hoitamaton närästys voi altistaa ruokatorven syövälle ja ruokatorven repeytymiseen. Närästykseen ja sen syihin on aina puututtava. Mikäli itsehoidolla ei saavuteta toivottua lopputulosta, niin pitää hakeutua lääkärin puoleen.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comentarios


VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
LOGOsinikeltailmantekstiä.png
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2021VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.

bottom of page