Kuiva iho

Kuiva iho on todella yleinen vaiva. Lähes jokainen ihminen kärsii kuivasta ihosta elämänsä aikana. Kuiva iho on subjektiivinen tunne ihon kuivuudesta, hilseilystä tai kutinasta (katso myös päänahan hilseily). Lääketieteellisesti iho kuivuu kun veden haihtumista estävien rasvojen määrä ihon sarveiskerroksessa vähenee. Mikäli rasvoja on liian vähän, niin vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista liian vapaasti ja ihon pintakerros kuivuu. Kuivumisen jatkuessa ihon pinnalle voi syntyä kutiava tulehdus.


Kuivan ihon yleisimmät oireet:

- Ihon kuivuus

- Ihon hilseily

- Ihon kutina

- Ihon punoitus


Kuivan ihon oireita kannattaa ryhtyä hoitamaan heti oireiden ilmaannuttua. Mitä aikaisemmin hoidon aloittaa, niin sitä helpommin haluttuun lopputulokseen on mahdollista päästä.

Kuivan ihon hoitaminen


Kuivan ihon hoitamisen kulmakivenä toimivat erilaiset perusvoiteet. Perusvoiteet kosteuttavat, pehmentävät ja suojaavat ihoa. Perusvoiteiden valinta on yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaksi voitelukertaa riittävät suurimmassa osassa tapauksista. Mikäli iho on voitelusta huolimatta kuiva, niin voide kannattaa vaihtaa rasvaisempaan. Karvaisille ihoalueille, kuten sääriin suositellaan käytettäväksi geelimäistä voidetta.


Joskus voide voi myös olla liian rasvainen. Liian rasvainen voide aiheuttaa iholle kutisevia näppylöitä, jotka ovat seurausta ihohuokosten tukkeutumisesta. Parhain lopputulos voiteilla saavutetaan rasvaamalla iho välittömästi suihkussa käymisen jälkeen. Suihkun jälkeen pyyhkeellä hankaamista kannattaa välttää ja iho kannattaakin ennemmin taputella kuivaksi. Kuivasta ihosta kärsivän ei tarvitse vältellä pitkiä suihkuja tai uimista.


Kuivaa ihoa on mahdollista hoitaa myös seuraavin keinoin:

- Ilmankostuttajan hankkiminen

- Valitse mahdollisimman vähän hankaavia vaatteita. Hyviä materiaaleja ovat mm. puuvilla ja silkki

- Vältä turhaa saippuan käyttöä


Auringonvalo auttaa paksuntamaan ihon pintakerrosta ja näin ollen auttaa myös ihon kuivumiseen


Mikäli kuiva iho häiritsee normaalia elämää tai kutiaa jatkuvasti, niin kannattaa hakeutua lääkäriin. Lääkäri selvittää, että kyse on todellisuudessa kuivasta ihosta, eikä mistään ihosairaudesta. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä kuivaan ihoon perusvoidetta tehokkaampaa reseptivoidetta tai valohoitoa.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.