top of page

Kuiva iho

Kuiva iho on todella yleinen vaiva. Lähes jokainen ihminen kärsii kuivasta ihosta elämänsä aikana. Kuiva iho on subjektiivinen tunne ihon kuivuudesta, hilseilystä tai kutinasta (katso myös päänahan hilseily). Lääketieteellisesti iho kuivuu kun veden haihtumista estävien rasvojen määrä ihon sarveiskerroksessa vähenee. Mikäli rasvoja on liian vähän, niin vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista liian vapaasti ja ihon pintakerros kuivuu. Kuivumisen jatkuessa ihon pinnalle voi syntyä kutiava tulehdus.


Kuivan ihon yleisimmät oireet:

- Ihon kuivuus

- Ihon hilseily

- Ihon kutina

- Ihon punoitus


Kuivan ihon oireita kannattaa ryhtyä hoitamaan heti oireiden ilmaannuttua. Mitä aikaisemmin hoidon aloittaa, niin sitä helpommin haluttuun lopputulokseen on mahdollista päästä.

Kuivan ihon hoitaminen


Kuivan ihon hoitamisen kulmakivenä toimivat erilaiset perusvoiteet. Perusvoiteet kosteuttavat, pehmentävät ja suojaavat ihoa. Perusvoiteiden valinta on yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaksi voitelukertaa riittävät suurimmassa osassa tapauksista. Mikäli iho on voitelusta huolimatta kuiva, niin voide kannattaa vaihtaa rasvaisempaan. Karvaisille ihoalueille, kuten sääriin suositellaan käytettäväksi geelimäistä voidetta.


Joskus voide voi myös olla liian rasvainen. Liian rasvainen voide aiheuttaa iholle kutisevia näppylöitä, jotka ovat seurausta ihohuokosten tukkeutumisesta. Parhain lopputulos voiteilla saavutetaan rasvaamalla iho välittömästi suihkussa käymisen jälkeen. Suihkun jälkeen pyyhkeellä hankaamista kannattaa välttää ja iho kannattaakin ennemmin taputella kuivaksi. Kuivasta ihosta kärsivän ei tarvitse vältellä pitkiä suihkuja tai uimista.


Kuivaa ihoa on mahdollista hoitaa myös seuraavin keinoin:

- Ilmankostuttajan hankkiminen

- Valitse mahdollisimman vähän hankaavia vaatteita. Hyviä materiaaleja ovat mm. puuvilla ja silkki

- Vältä turhaa saippuan käyttöä


Auringonvalo auttaa paksuntamaan ihon pintakerrosta ja näin ollen auttaa myös ihon kuivumiseen


Mikäli kuiva iho häiritsee normaalia elämää tai kutiaa jatkuvasti, niin kannattaa hakeutua lääkäriin. Lääkäri selvittää, että kyse on todellisuudessa kuivasta ihosta, eikä mistään ihosairaudesta. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä kuivaan ihoon perusvoidetta tehokkaampaa reseptivoidetta tai valohoitoa.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page