top of page

Rasitusmurtuma

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Rasitusmurtuman tavallisin syy on luuhun kohdistuva pitkäaikainen ja toistuva kuormitus. Välillä on tavattu sanoa että rasitusmurtuman vastakohta on lihasrevähdys, sillä toinen aiheutuu pitkän ja hitaan prosessin aikana, ja toinen taas hyvin lyhyen ja äkillisen liikkeen seurauksena. Rasitusmurtumat ovat tyypillisiä etenkin urheilijoilla ja varusmiehillä. Rasitusmurtumia esiintyy eniten jalkaterän ja säären luissa. Rasitusmurtuma voidaankin silloin tällöin sekoittaa niin sanottuun penikkatautiin oireistonsa vuoksi. Nämä kaksi ovat kuitenkin toisistaan huomattavan erilaiset vammat.


Rasitusmurtumaa voidaan kutsua myös marssimurtumaksi johtuen sen yleisyydestä varusmiesten keskuudessa. Rasitusmurtuman diagnoosi voi olla etenkin alkuvaiheessa hyvin haastavaa. Rasitusmurtumia esiintyy etenkin tavallisuudesta poikkeavan kuormituksen jälkeen. Tilanteen kartoittamiseksi rasitusmurtuma vaatii aina lääkärikäyntiä.


Rasitusmurtuman tyypillisimmät aiheuttajat:

- Sotilasharjoitukset

- Juoksu

- Kestävyysjuoksu

- Voimistelu

- Baletti

- Jalkapallo

- Koripallo

- Paini

- Heittolajit

- Tennis

- Squash

- Aerobic

- Lentopallo

- Luistelu

- Kävely

- Voimaharjoittelu


Rasitusmurtuman ehkäisy

Rasitusmurtumia voidaan ennaltaehkäistä usealla eri tavalla. Rasitusmurtuman ehkäisy onnistuu parhaiten sopivalla määrällä liikuntaa sopivilla varusteilla. Rasituksessa tulee välttää yksipuoleista kuormitusta. Hyvät kengät ja pohjalliset ehkäisevät rasitusmurtumia tehokkaasti. Alussa liikunta on hyvä aloittaa varovasti. Liikuntaa kannattaa lisätä asteittain, eikä saman tien lähteä yrittämään maratonia. Kivun kanssa harjoittelu ei ole missään nimessä suositeltavaa.


Rasitusmurtuman oireet

Rasitusmurtuma oireilee tyypillisimmin kipuna murtuman alueella. Kipu tuntuu aluksi ainoastaan rasituksen aikana, mutta se saattaa tuntua ajan kuluessa myös levossa. Harjoittelun jatkaminen kivusta huolimatta on yleisin rasitusmurtumien pahenemiseen johtava syy. Rasitusmurtuma poikkeaa hyvin paljon tavallisesta murtumasta. Rasitusmurtumassa luu taipuu ja turpoaa, eikä varsinaisesti murru. Mikäli oireet viittaavat rasitusmurtumaan, niin kannattaa aina hakeutua lääkäriin.


Rasitusmurtuman hoito

Rasitusmurtuma vaatii aina parantuakseen malttia. Rasitusmurtuman hoidossa auttaa parhaiten lepo. Rasitusmurtuman ilmaantuessa pitää lopettaa murtuman aiheuttanut rasitus. Lisäksi kivuliaan raajan kuormitusta kannattaa myös vähentää mahdollisuuksien mukaan. Rasitusmurtuma edellyttää aina lääkärikäyntiä. Tarvittaessa lääkäri määrää kipulääkitystä kivun lievittämiseksi, tai erilaisia apuvälineitä, kuten kyynärsauvat vähentämään raajan kuormitusta. Rasitusmurtumat tarvitsevat ainoastaan hyvin harvoin leikkaushoitoa. Tavallisesti hiusmurtuman asteelle jääneet rasitusmurtumat parantuvat 1-2 kuukauden kuluessa.


Joidenkin luiden rasitusmurtumat voivat parantua hyvinkin hitaasti. Rasitusmurtumien yhteydessä voi myös esiintyä luutumishäiriöitä. Tarvittaessa rasitusmurtuman hoidossa voidaan turvautua kipsiin, kyynärsauvoihin tai tukijalkineihin. Rasitusmurtuman jälkeen liikunta kannattaa aloittaa varovasti. Liikunnan aikana ei saa missään nimessä tuntua kipuja ja särkyjä. Mikäli paraneminen ei suju suunnitelmien mukaan, niin kannattaa hakeutua lääkäriin.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page