top of page

Väsymys

Uni ja lepo ovat erittäin tärkeitä tekijöitä arjessa. Jokainen meistä on todennäköisesti joskus väsynyt laiminlyödyn levon, ylimääräisen rasituksen, tai näiden molempien yhteisvaikutuksesta. Jatkuva väsymys puolestaan ei ole normaalia ja vaatii ehdottomasti väsymyksen syyn selvittämisen. Väsymys on suomalaisten keskuudessa hyvin yleinen vaiva. Väsymyksellä tarkoitetaan kehossa vallitsevaa tilaa, jossa energia on vähentynyt. Useimmiten väsymys poistuu riittävällä levolla. Pitkäaikainen väsymys on naisilla hieman yleisempää kuin miehillä.


Useimmiten väsymyksen syy johtuu väsyneen henkilön elämäntavoista tai elämäntilanteesta. Väsymyksen syy on aina hyvä selvittää, että siihen voidaan puuttua tehokkaasti. Pahimmillaan väsymys voi heikentää henkilön elämänlaatua huomattavasti. Useimmiten väsymys on hyvin helposti hoidettavissa. Mikäli väsymyksen oireet eivät häviä itsehoidolla tai väsymykseen liittyy muitakin oireita, saattaa lääkärin arvio tilanteesta olla paikallaan.


Väsymyksen syy

Väsymykseen vaikuttavat useimmiten fyysiset ja henkiset kuormitustekijät. Väsymys voi johtua lukuisista eri syistä. Väsymyksen syy löytyy useimmiten väsyneen henkilön elämäntavoista tai elämäntilanteesta.


Yleisimmin väsymys on seurausta seuraavista asioista:

- Liikunnan puute

- Runsas alkoholinkäyttö

- Rasittuneisuus

- Epäterveelliset elämäntavat

- Vitamiinin puute

- Työuupumus

- Unen puute


Joissain tapauksissa väsymys saattaa myös olla peräisin hoitoa tai tutkimuksia vaativasta sairaudesta. Väsymystä aiheuttavia sairauksia ovat esimerkiksi:

- Tulehdussairaudet

- Uniapnea

- Anemia

- Diabetes

- Kilpirauhasen vajaatoiminta

- Borrelioosi

- Syöpä

- Psyykkiset sairaudet


Mikäli epäilet, että väsymys on seurausta sairaudesta, niin suosittelemme hakeutumista lääkäriin. Lääkäri osaa tarvittaessa kartoittaa tilanteen ja ohjaa tarvittaessa potilaan tarkempiin tutkimuksiin tai jatkohoitoon. Useimmiten väsymys on kuitenkin peräisin jostain muusta kuin sairaudesta. Mikäli koet itselläsi väsymystä, niin ei kannata huolestua tilanteesta.

Väsymyksen hoito


Useimmiten väsymys on seurausta liian huonoista yöunista. Tehokkain tapa hoitaa väsymystä onkin nukkua riittävän pitkät yöunet. Myös elämäntavan muutokset ovat osoittautuneet tehokkaiksi väsymyksen hoidossa. Liikunnan lisäämisellä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia, samoin kuin tupakoinnin ja alkoholin käytön vähentämisellä.


Kiireiden ja paineiden vähentäminen auttavat kehoa palautumaan paremmin. Väsymyksen hoidossa on tärkeintä keskittyä väsymystä aiheuttaviin tekijöihin. Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli väsymys on kehittynyt hyvin nopeasti, väsymystä esiintyy pitkistä yöunista huolimatta tai väsymyksen lisäksi on havaittavissa myös muita oireita.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comentários


bottom of page