Alaselän ja niskan kivut ovat erittäin yleisiä suomalaisten keskuudessa. Joissain tapauksissa kipu saattaa johtua välilevyn pullistumasta. Välilevyn pullistuma on tuki- ja liikuntaelinsairaus. Välilevyn pullistuma oireilee tyypillisimmin alaselässä tai kaularangassa. Selässä välilevyn pullistuma aiheuttaa heijastekipua ja puutumisen tunnetta alaraajoihin.
Kaularangassa välilevynpullistuma puolestaan aiheuttaa heijastekipua ja puutumisen tunnetta käsiin. Välilevyn pullistuma voi syntyä äkillisesti tai pitkän ajan kuluessa. Välilevyn pullistuman hoidossa itsehoito on todettu erittäin tehokkaaksi. Vaivan pitkittyessä, tai oireiden pahentuessa tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Välilevyn pullistuman oireet
Välilevyn pullistuma voi sijaita joko alaselässä, tai kaularangassa. Välilevyn pullistuma oireilee hieman eri tavoin ja eri paikoissa riippuen sen sijainnista. Välilevyn pullistuma haittaa pahimmillaan merkittävästi siitä kärsivän henkilön joka päiväistä elämää. Välilevyn pullistuman oireet pitää aina ottaa vakavasti.
Alaselässä sijaitseva välilevyn pullistuma oireilee seuraavilla tavoilla:
- Yleisin välilevyn pullistuman oire on jalkaa pitkin säteilevä kipu
- Jalassa saattaa tuntua puutumisen tunnetta
- Voimakas kuumuuden tunne
- Virtsan pidätyksen ongelmat
- Vaikeammassa taudinkuvassa esiintyy voimattomuutta
Kaularangassa oleva välilevyn pullistuma puolestaan oireilee seuraavilla tavoilla:
- Niskan jäykkyys
- Niskan krampit
- Kykenemättömyys liikuttaa niskan toista puolta
- Kädessä voi esiintyä puutumisen tunnetta
- Vaikeammassa taudinkuvassa voi esiintyä voimattomuutta
Välilevyn pullistuman hoito
Välilevyn pullistumaa hoidetaan vähentämällä kipua aiheuttavaa kuormitusta. Levossa oireita voidaan pyrkiä rauhoittamaan kipulääkkeillä ja parasetamolilla. Fysioterapia auttaa usein vaivasta kärsiviä. Oleellinen osa välilevyn pullistuman hoitoa on selän lihastasapainon ja ryhdin parantaminen. Fysioterapian ja oikeanlaisten harjoitteiden avulla on myös mahdollista ennaltaehkäistä tehokkaasti välilevyn pullistuman syntymistä.
Mikäli välilevyn pullistumasta kärsivällä esiintyy halvausoireita, sietämätöntä kipua tai vaiva häiritsee pahoin jokapäiväistä elämää, voidaan miettiä leikkaushoitoa. Leikkaushoito on välilevyn pullistuman hoidossa varsin tehokas hoitomuoto. Useimmissa tapauksissa potilaat voivat jatkaa jo täysin normaalia elämää noin kuukauden jälkeen leikkauksesta. Keskustele tarvittaessa lääkärin kanssa mahdollisista hoitotoimenpiteistä.
Vastuunrajoitus
Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.
Comments