Välilevyn pullistuma

Alaselän ja niskan kivut ovat erittäin yleisiä suomalaisten keskuudessa. Joissain tapauksissa kipu saattaa johtua välilevyn pullistumasta. Välilevyn pullistuma on tuki- ja liikuntaelinsairaus. Välilevyn pullistuma oireilee tyypillisimmin alaselässä tai kaularangassa. Selässä välilevyn pullistuma aiheuttaa heijastekipua ja puutumisen tunnetta alaraajoihin.


Kaularangassa välilevynpullistuma puolestaan aiheuttaa heijastekipua ja puutumisen tunnetta käsiin. Välilevyn pullistuma voi syntyä äkillisesti tai pitkän ajan kuluessa. Välilevyn pullistuman hoidossa itsehoito on todettu erittäin tehokkaaksi. Vaivan pitkittyessä, tai oireiden pahentuessa tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.


Välilevyn pullistuman oireet

Välilevyn pullistuma voi sijaita joko alaselässä, tai kaularangassa. Välilevyn pullistuma oireilee hieman eri tavoin ja eri paikoissa riippuen sen sijainnista. Välilevyn pullistuma haittaa pahimmillaan merkittävästi siitä kärsivän henkilön joka päiväistä elämää. Välilevyn pullistuman oireet pitää aina ottaa vakavasti.


Alaselässä sijaitseva välilevyn pullistuma oireilee seuraavilla tavoilla:

- Yleisin välilevyn pullistuman oire on jalkaa pitkin säteilevä kipu

- Jalassa saattaa tuntua puutumisen tunnetta

- Voimakas kuumuuden tunne

- Virtsan pidätyksen ongelmat

- Vaikeammassa taudinkuvassa esiintyy voimattomuutta


Kaularangassa oleva välilevyn pullistuma puolestaan oireilee seuraavilla tavoilla:

- Niskakipu

- Niskan jäykkyys

- Niskan krampit

- Kykenemättömyys liikuttaa niskan toista puolta

- Kädessä voi esiintyä puutumisen tunnetta

- Vaikeammassa taudinkuvassa voi esiintyä voimattomuutta


Välilevyn pullistuman hoito

Välilevyn pullistumaa hoidetaan vähentämällä kipua aiheuttavaa kuormitusta. Levossa oireita voidaan pyrkiä rauhoittamaan kipulääkkeillä ja parasetamolilla. Fysioterapia auttaa usein vaivasta kärsiviä. Oleellinen osa välilevyn pullistuman hoitoa on selän lihastasapainon ja ryhdin parantaminen. Fysioterapian ja oikeanlaisten harjoitteiden avulla on myös mahdollista ennaltaehkäistä tehokkaasti välilevyn pullistuman syntymistä.


Mikäli välilevyn pullistumasta kärsivällä esiintyy halvausoireita, sietämätöntä kipua tai vaiva häiritsee pahoin jokapäiväistä elämää, voidaan miettiä leikkaushoitoa. Leikkaushoito on välilevyn pullistuman hoidossa varsin tehokas hoitomuoto. Useimmissa tapauksissa potilaat voivat jatkaa jo täysin normaalia elämää noin kuukauden jälkeen leikkauksesta. Keskustele tarvittaessa lääkärin kanssa mahdollisista hoitotoimenpiteistä.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.