Umpilisäketulehdus

Umpilisäketulehdus on umpilisäkkeen tukkeutumisesta aiheutuva tulehdussairaus. Umpilisäketulehdus aiheuttaa useimmissa tapauksissa voimakasta kipua alavatsassa. Umpilisäketulehdus on suhteellisen yleinen vaiva. Seitsemän ihmistä sadasta sairastuu elämänsä aikana umpilisäketulehdukseen.


Eräänä yksityiskohtana voidaan mainita, että etelämantereella olevaan Villas Las Estrellasiin ei saa muuttaa asumaan, mikäli umpilisäkettä ei ole kirurgisesti poistettu ennen muuttoa. Tämä johtuu siitä, että lähin paikka, jossa tulehtunut umpilisäke voidaan leikata sijaitsee yli 1000 kilometrin päässä.


Umpilisäke voi tulehtua missä tahansa iässä. Tavanomaisimpia umpilisäketulehdukset ovat kuitenkin 10 - 30 -vuotiailla. Suomessa tehdään vuosittain yli 10 000 umpilisäkkeen poistoa. Umpilisäke on poistettu elämänsä aikana 12 prosentilla miehistä ja 20 prosentilla naisista. Umpilisäketulehdusta ei ole mahdollista ehkäistä millään tavoin.


Umpilisäketulehduksen oireet

Tavallisesti umpilisäketulehdus alkaa useimmiten kipuna alavatsassa. Sängyllä maatessa kipua ei välttämättä ole kovinkaan voimakasta, mutta ylös noustessa vatsakipu tyypillisesti pahenee. Kipu voimistuu pikkuhiljaa varsin voimakkaaksi. Umpilisäketulehdukseen liittyy vatsakivun lisäksi usein myös monia muita oireita.


Umpilisäketulehduksen yleisimpiä oireita ovat:

- Kuume

- Pahoinvointi

- Ripuli

- Ruokahaluttomuus

- Ummetus

- Vatsakipu

- Vatsan turvotus

- Kylkikipu - Väsymys


Umpilisäketulehduksen oireet muistuttavat hyvin paljon vatsatautia. Mikäli pahoinvointiin kuitenkin liittyy myös kipua, niin kyseessä saattaa olla umpilisäketulehdus. Tulehtunut umpilisäke voi myös puhjeta. Puhjenneeseen umpilisäkkeeseen liittyy kivun voimakas voimistuminen, yleisvoinnin raju lasku ja oksentelu. Puhjennut tulehtunut umpilisäke johtaa vatsakalvontulehdukseen. Vatsakalvon tulehdus on hengenvaarallinen tila, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Mikäli oireet viittaavat umpilisäketulehdukseen, niin tulee hakeutua välittömästi hoitoon vuorokaudenajasta riippumatta.


Umpilisäketulehduksen hoito

Umpilisäketulehdus vaatii usein leikkaushoitoa. Leikkauksessa tulehtunut umpilisäke poistetaan. Leikkaus suoritetaan useimmissa tapauksissa tähystysleikkauksena. Leikkauksen lisäksi myös antibioottihoidolla on todettu olevan tehokkaita vaikutuksia tulehtuneen umpilisäkkeen hoidossa. Etenkin uusimmat tutkimukset puhuvat vahvasti antibioottihoidon puolesta umpilisäketulehduksen hoidossa. Mikäli epäilet umpilisäketulehdusta, niin hakeudu välittömästi lääkäriin. Umpilisäketulehdusta ei ole mahdollista hoitaa itsehoidolla, vaan se tarvitsee aina välitöntä hoitoa.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.