top of page

Umpilisäketulehdus

Umpilisäketulehdus on umpilisäkkeen tukkeutumisesta aiheutuva tulehdussairaus. Umpilisäketulehdus aiheuttaa useimmissa tapauksissa voimakasta kipua alavatsassa. Umpilisäketulehdus on suhteellisen yleinen vaiva. Seitsemän ihmistä sadasta sairastuu elämänsä aikana umpilisäketulehdukseen.


Eräänä yksityiskohtana voidaan mainita, että etelämantereella olevaan Villas Las Estrellasiin ei saa muuttaa asumaan, mikäli umpilisäkettä ei ole kirurgisesti poistettu ennen muuttoa. Tämä johtuu siitä, että lähin paikka, jossa tulehtunut umpilisäke voidaan leikata sijaitsee yli 1000 kilometrin päässä.


Umpilisäke voi tulehtua missä tahansa iässä. Tavanomaisimpia umpilisäketulehdukset ovat kuitenkin 10 - 30 -vuotiailla. Suomessa tehdään vuosittain yli 10 000 umpilisäkkeen poistoa. Umpilisäke on poistettu elämänsä aikana 12 prosentilla miehistä ja 20 prosentilla naisista. Umpilisäketulehdusta ei ole mahdollista ehkäistä millään tavoin.


Umpilisäketulehduksen oireet

Tavallisesti umpilisäketulehdus alkaa useimmiten kipuna alavatsassa. Sängyllä maatessa kipua ei välttämättä ole kovinkaan voimakasta, mutta ylös noustessa vatsakipu tyypillisesti pahenee. Kipu voimistuu pikkuhiljaa varsin voimakkaaksi. Umpilisäketulehdukseen liittyy vatsakivun lisäksi usein myös monia muita oireita.


Umpilisäketulehduksen yleisimpiä oireita ovat:

- Kuume

- Pahoinvointi

- Ripuli

- Ruokahaluttomuus

- Ummetus

- Vatsakipu

- Vatsan turvotus

- Kylkikipu - Väsymys


Umpilisäketulehduksen oireet muistuttavat hyvin paljon vatsatautia. Mikäli pahoinvointiin kuitenkin liittyy myös kipua, niin kyseessä saattaa olla umpilisäketulehdus. Tulehtunut umpilisäke voi myös puhjeta. Puhjenneeseen umpilisäkkeeseen liittyy kivun voimakas voimistuminen, yleisvoinnin raju lasku ja oksentelu. Puhjennut tulehtunut umpilisäke johtaa vatsakalvontulehdukseen. Vatsakalvon tulehdus on hengenvaarallinen tila, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Mikäli oireet viittaavat umpilisäketulehdukseen, niin tulee hakeutua välittömästi hoitoon vuorokaudenajasta riippumatta.


Umpilisäketulehduksen hoito

Umpilisäketulehdus vaatii usein leikkaushoitoa. Leikkauksessa tulehtunut umpilisäke poistetaan. Leikkaus suoritetaan useimmissa tapauksissa tähystysleikkauksena. Leikkauksen lisäksi myös antibioottihoidolla on todettu olevan tehokkaita vaikutuksia tulehtuneen umpilisäkkeen hoidossa. Etenkin uusimmat tutkimukset puhuvat vahvasti antibioottihoidon puolesta umpilisäketulehduksen hoidossa. Mikäli epäilet umpilisäketulehdusta, niin hakeudu välittömästi lääkäriin. Umpilisäketulehdusta ei ole mahdollista hoitaa itsehoidolla, vaan se tarvitsee aina välitöntä hoitoa.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comentarios


bottom of page