top of page

Tinnitus eli korvien soiminen

Tinnitus eli korvien soiminen on hyvin yleinen vaiva suomalaisten keskuudessa. Noin kymmenellä prosentilla suomalaisista tinnitus on jatkuvaa. Tinnitus on yhtä yleistä miehillä ja naisilla. Korvien soimisella tarkoitetaan vinkuvaa tai kohisevaa kuulohavaintoa, joka ei ole peräisin mistään ulkoisesta lähteestä. Tinnitusta on mahdollista kokea säännöllisesti tai epäsäännöllisesti. Jokaisen korvat soivat joskus, eikä epäsäännöllisestä korvien soimisesta kannata huolestua. Epäsäännöllisesti esiintyvä tinnitus on täysin vaaratonta.


Tinnitus voi olla säännöllisesti koettuna hyvin kiusallinen vaiva. Säännöllisen tinnituksen syynä on tavallisimmin sisäkorvan karvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen. Korvien soimisesta huolimatta vaivasta kärsivän kuulo säilyy kuitenkin normaalilla tasolla. Tinnituksen yleisin aiheuttaja on altistuminen melulle. Tinnituksen häiritsevyys on todella yksilöllistä. Jotkut eivät huomaa korvien vinkumista juuri lainkaan, kun taas toisilla tinnitus voi heikentää huomattavasti elämänlaatua.


Tinnituksen syyt

Tinnitus voi olla epäsäännöllistä tai säännöllistä ja se voi saada alkunsa monista eri tekijöistä.


Yleisimpiä syitä tinnitukselle ovat:

- Melu

- Pitkäaikainen altistus kovalle äänelle

- Yksittäinen raju altistus, kuten räjähdys tai isku korvan seudulle

- Iän myötä tuleva kuulon huonontuminen

- Niskan lihasten jumitila

- Purentaongelmat

- Korvakäytävän tukkoisuus


Tinnitusta voivat myös pahentaa tilapäisesti useat eri tekijät. Tinnitusta pahentavia tekijöitä ovat: Korvakäytävän tukkeutuminen, henkinen ja ruumiillinen rasitus, väsymys, tupakointi ja alkoholinkäyttö.


Tinnituksen hoito

Tinnitusta aiheuttavia sisäkorvan hermovaurioita ei ole nykylääketieteen avulla mahdollista parantaa täysin. Tästä huolimatta parantumattoman tinnituksen oireita on kuitenkin usein mahdollista lievittää. Mikäli koet tinnituksen elämänlaatua alentavana, niin kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkäriin keskustelemaan mahdollisista hoitovaihtoehdoista. Lääkäriin on myös syytä hakeutua, mikäli tinnitukseen liittyy muitakin oireita kuten huimausta tai kuulon nopeaa heikkenemistä.  


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page