Tinnitus eli korvien soiminen

Tinnitus eli korvien soiminen on hyvin yleinen vaiva suomalaisten keskuudessa. Noin kymmenellä prosentilla suomalaisista tinnitus on jatkuvaa. Tinnitus on yhtä yleistä miehillä ja naisilla. Korvien soimisella tarkoitetaan vinkuvaa tai kohisevaa kuulohavaintoa, joka ei ole peräisin mistään ulkoisesta lähteestä. Tinnitusta on mahdollista kokea säännöllisesti tai epäsäännöllisesti. Jokaisen korvat soivat joskus, eikä epäsäännöllisestä korvien soimisesta kannata huolestua. Epäsäännöllisesti esiintyvä tinnitus on täysin vaaratonta.


Tinnitus voi olla säännöllisesti koettuna hyvin kiusallinen vaiva. Säännöllisen tinnituksen syynä on tavallisimmin sisäkorvan karvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen. Korvien soimisesta huolimatta vaivasta kärsivän kuulo säilyy kuitenkin normaalilla tasolla. Tinnituksen yleisin aiheuttaja on altistuminen melulle. Tinnituksen häiritsevyys on todella yksilöllistä. Jotkut eivät huomaa korvien vinkumista juuri lainkaan, kun taas toisilla tinnitus voi heikentää huomattavasti elämänlaatua.


Tinnituksen syyt

Tinnitus voi olla epäsäännöllistä tai säännöllistä ja se voi saada alkunsa monista eri tekijöistä.


Yleisimpiä syitä tinnitukselle ovat:

- Melu

- Pitkäaikainen altistus kovalle äänelle

- Yksittäinen raju altistus, kuten räjähdys tai isku korvan seudulle

- Iän myötä tuleva kuulon huonontuminen

- Niskan lihasten jumitila

- Purentaongelmat

- Korvakäytävän tukkoisuus


Tinnitusta voivat myös pahentaa tilapäisesti useat eri tekijät. Tinnitusta pahentavia tekijöitä ovat: Korvakäytävän tukkeutuminen, henkinen ja ruumiillinen rasitus, väsymys, tupakointi ja alkoholinkäyttö.


Tinnituksen hoito

Tinnitusta aiheuttavia sisäkorvan hermovaurioita ei ole nykylääketieteen avulla mahdollista parantaa täysin. Tästä huolimatta parantumattoman tinnituksen oireita on kuitenkin usein mahdollista lievittää. Mikäli koet tinnituksen elämänlaatua alentavana, niin kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkäriin keskustelemaan mahdollisista hoitovaihtoehdoista. Lääkäriin on myös syytä hakeutua, mikäli tinnitukseen liittyy muitakin oireita kuten huimausta tai kuulon nopeaa heikkenemistä.  


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.