top of page

Tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on hyvin yleinen vaiva suomalaisten keskuudessa. Eniten tenniskyynärpäätä tavataan 30-40 -vuotiaiden keskuudessa. Tenniskyynärpää on käden kiputila, joka on seurausta käden liiallisesta rasituksesta. Tenniskyynärpäästä johtuva kiputila tuntuu kyynärpään ulkosyrjällä. Tenniskyynärpää johtuu olkaluun sivunastan ärtymistilasta. Tilaa kutsutaan tenniskyynärpääksi, sillä vaiva tunnistettiin ensimmäistä kertaa 1800-luvulla tennispelaajien keskuudessa. Tenniskyynärpää voi kuitenkin nimestään huolimatta alkaa oireilemaan myös hyvin paljon tennistä arkisemmista askareista. Rasitus, joka aiheuttaa tenniskyynärpään on pitkäkestoista (vrt. esimerkiksi penikkatauti tai rasitusmurtuma).


Tenniskyynärpään ehkäisy

Tenniskyynärpään ehkäisyssä voidaan käyttää seuraavia keinoja:

- Vältä toistuvia liikkeitä

- Pidä käden voimankäyttö kohtuullisena

- Kiinnitä huomiota ergonomiaan

- Älä pelaa liikaa tennistä


Edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös terveellisillä elämäntavoilla voidaan ehkäistä tenniskyynärpään ilmaantumista. Tupakointi, ylipaino ja korkeat kolesteroliarvot lisäävät tutkimusten mukaan huomattavasti riskiä tenniskyynärpään ilmaantumiselle. Mikäli epäilet itselläsi tenniskyynärpäätä, niin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin epäilyjen vahvistamiseksi. Tenniskyynärpään syy on aina erittäin tärkeä selvittää.


Tenniskyynärpään hoito

Tenniskyynärpään syy on tärkeä selvittää. Mikäli syytä ei saada selvitettyä, niin kipu saattaa pitkittyä ja alkaa haittaamaan normaalia elämää ja työskentelyä. Tenniskyynärpään hoidossa tärkeintä on pyrkiä välttämään kiputilan aiheuttanutta rasitusta. Äkillisesti kipeytynyttä kyynärpäätä on hyvä pitää lepotilassa vähintään kahden viikon ajan. Tenniskyynärpään hoidon kulmakivinä ovat oikeanlainen ergonomia ja kyynärpäätä rasittavien kuormitustekijöiden optimointi.


Tulehduskipulääkettä voidaan käyttää lievittämään tenniskyynärpäästä johtuvaa kipua. Tenniskyynärpään hoidossa auttaa myös kyynärvarren ympärille asetettava lievästi puristava side tai tarranauha. Tällä tavoin voidaan ennaltaehkäistä lihaksia rasittamasta liikaa nivelten aluetta. Mikäli tenniskyynärpää johtuu huonosta työasennosta, niin työasentoa kannattaa muuttaa vähemmän kyynärpäätä rasittavaksi.


Tenniskyynärpään hoitoon on myös olemassa monenlaisia liikunnallisia harjoitteita. Liikunnallisia harjoitteita miettivien kannattaa kysyä neuvoa fysioterapeutilta. Hyvä fysioterapeutti auttaa oireiden hoidossa erittäin paljon. Tenniskyynärpää kestää tyypillisesti useista kuukausista jopa vuosiin. Tämän takia tenniskyynärpään hoidossa on muistettava kärsivällisyys.


Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli kyynärpään kipu ei itsehoidosta huolimatta helpota. Lääkäri voi pyrkiä lievittämään kipua esimerkiksi kortisonihoidolla tai ultraäänihoidolla. Leikkaushoidon ei ole todettu tutkimusten mukaan auttavan tenniskyynärpään hoidossa. Useimmiten tenniskyynärpää paranee kuitenkin aivan itsestään kipua aiheuttavan rasituksen poistuessa.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page