Tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on hyvin yleinen vaiva suomalaisten keskuudessa. Eniten tenniskyynärpäätä tavataan 30-40 -vuotiaiden keskuudessa. Tenniskyynärpää on käden kiputila, joka on seurausta käden liiallisesta rasituksesta. Tenniskyynärpäästä johtuva kiputila tuntuu kyynärpään ulkosyrjällä. Tenniskyynärpää johtuu olkaluun sivunastan ärtymistilasta. Tilaa kutsutaan tenniskyynärpääksi, sillä vaiva tunnistettiin ensimmäistä kertaa 1800-luvulla tennispelaajien keskuudessa. Tenniskyynärpää voi kuitenkin nimestään huolimatta alkaa oireilemaan myös hyvin paljon tennistä arkisemmista askareista. Rasitus, joka aiheuttaa tenniskyynärpään on pitkäkestoista (vrt. esimerkiksi penikkatauti tai rasitusmurtuma).


Tenniskyynärpään ehkäisy

Tenniskyynärpään ehkäisyssä voidaan käyttää seuraavia keinoja:

- Vältä toistuvia liikkeitä

- Pidä käden voimankäyttö kohtuullisena

- Kiinnitä huomiota ergonomiaan

- Älä pelaa liikaa tennistä


Edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös terveellisillä elämäntavoilla voidaan ehkäistä tenniskyynärpään ilmaantumista. Tupakointi, ylipaino ja korkeat kolesteroliarvot lisäävät tutkimusten mukaan huomattavasti riskiä tenniskyynärpään ilmaantumiselle. Mikäli epäilet itselläsi tenniskyynärpäätä, niin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin epäilyjen vahvistamiseksi. Tenniskyynärpään syy on aina erittäin tärkeä selvittää.


Tenniskyynärpään hoito

Tenniskyynärpään syy on tärkeä selvittää. Mikäli syytä ei saada selvitettyä, niin kipu saattaa pitkittyä ja alkaa haittaamaan normaalia elämää ja työskentelyä. Tenniskyynärpään hoidossa tärkeintä on pyrkiä välttämään kiputilan aiheuttanutta rasitusta. Äkillisesti kipeytynyttä kyynärpäätä on hyvä pitää lepotilassa vähintään kahden viikon ajan. Tenniskyynärpään hoidon kulmakivinä ovat oikeanlainen ergonomia ja kyynärpäätä rasittavien kuormitustekijöiden optimointi.


Tulehduskipulääkettä voidaan käyttää lievittämään tenniskyynärpäästä johtuvaa kipua. Tenniskyynärpään hoidossa auttaa myös kyynärvarren ympärille asetettava lievästi puristava side tai tarranauha. Tällä tavoin voidaan ennaltaehkäistä lihaksia rasittamasta liikaa nivelten aluetta. Mikäli tenniskyynärpää johtuu huonosta työasennosta, niin työasentoa kannattaa muuttaa vähemmän kyynärpäätä rasittavaksi.


Tenniskyynärpään hoitoon on myös olemassa monenlaisia liikunnallisia harjoitteita. Liikunnallisia harjoitteita miettivien kannattaa kysyä neuvoa fysioterapeutilta. Hyvä fysioterapeutti auttaa oireiden hoidossa erittäin paljon. Tenniskyynärpää kestää tyypillisesti useista kuukausista jopa vuosiin. Tämän takia tenniskyynärpään hoidossa on muistettava kärsivällisyys.


Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli kyynärpään kipu ei itsehoidosta huolimatta helpota. Lääkäri voi pyrkiä lievittämään kipua esimerkiksi kortisonihoidolla tai ultraäänihoidolla. Leikkaushoidon ei ole todettu tutkimusten mukaan auttavan tenniskyynärpään hoidossa. Useimmiten tenniskyynärpää paranee kuitenkin aivan itsestään kipua aiheuttavan rasituksen poistuessa.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.