top of page

Silmätulehdus

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Silmätulehdus voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama. Se voi myös johtua allergisesta reaktiosta. Ei ole tavatonta, että silmätulehdus on esimerkiksi influenssan jälkitauti samaan tapaan kuin korvatulehdus. Silmätulehdukset ovat yleisiä kaikenikäisillä. Silmätulehduksen oireita ovat punainen silmä, silmän voimakas rähmiminen, silmän kipu, silmän kutina ja alentunut näkökyky. Silmätulehduksia on olemassa useita eri tyyppejä.


Silmätulehduksen oireet vaihtelevat voimakkaasti silmätulehduksen tyypin mukaan. Yleisin silmätulehdus on sidekalvontulehdus. Eniten silmätulehduksia esiintyy flunssakauden ja allergiakauden aikoihin. Osa silmätulehduksista paranee itsestään. Joissain tapauksissa silmätulehdus kuitenkin vaatii nopeaa hoitoa.

Silmä
Silmä

Mistä silmätulehdus johtuu?

Aikuisilla silmätulehduksen syyt ovat tyypillisimmin allergia tai tarttuva sidekalvontulehdus. Silmätulehduksen syynä ovat tyypillisesti virukset tai bakteerit. Silmätulehdus tarttuu tavallisimmin flunssan tavoin. Silmätulehdus voi myös johtua ärsyttävän aineen päätymisestä silmään. Silmätulehdus voi myös joissain tapauksissa johtua infektiosta.


Silmätulehdusten jaottelu

Silmätulehduksia on olemassa useita erilaisia. Silmätulehdukset voidaan jaotella seuraavasti:

- Sidekalvontulehdus

- Sarveiskalvon tulehdus

- Luomitulehdus

- Värikalvotulehdus

- Silmän kovakalvon pintaosan tulehdus

- Silmän kovakalvon tulehdus

- Silmän sisäinen tulehdus

- Silmäkuopan märkäinen sidekudostulehdus

- Silmäkuopan alueen tulehdus


Osa näistä silmätulehduksista on yleisempiä, osa taas huomattavan harvinaisia. Yleisin silmätulehdus on ehdottomasti sidekalvontulehdus. Sidekalvontulehduksen hoitoon riittää usein käynti yleislääkärillä. Muiden silmätulehdustyyppien hoidossa täytyy kuitenkin kääntyä välittömästi silmälääkärin puoleen.


Silmätulehduksen oireet

Silmätulehduksia on olemassa useita erilaisia. Osa silmätulehduksista ei vaadi kiireellistä hoitoa, kun taas osassa on käännyttävä välittömästi lääkärin puoleen. Silmätulehduksen tyypillisimmät oireet ovat: Silmän punoittaminen, silmän rähmiminen ja silmän arkuus. Nämä oireet viittaavat useimmiten sidekalvontulehdukseen. Kipu, valonarkuus ja näkökyvyn alentuminen ovat puolestaan oireita, joiden takia on hakeuduttava välittömästi silmälääkärin vastaanotolle.


Silmätulehduksen hoito

Silmätulehdusta on hoidettava sen oireiden mukaisesti. Lievä flunssan yhteydessä saatu sidekalvontulehdus paranee yleensä itsestään parissa päivässä. Allergisen sidekalvontulehduksen oireita voi puolestaan hoitaa itse antihistamiinilääkkeillä. Mikäli silmätulehdus ei itsehoidosta huolimatta parane muutaman päivän kuluessa, on ehdottomasti otettava yhteyttä lääkäriin. Mikäli silmätulehduksen oireina ovat yleiskunnon heikkeneminen ja silmän/silmän alueen voimakas turvotus, on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin.


Silmätulehduksen ehkäisy

Silmätulehdusta on mahdollista ehkäistä monin eri keinoin. Hyvä käsihygienia ehkäisee silmätulehduksen tarttumista. Lisäksi silmien hieromista kädellä ja muutenkin silmän alueeseen koskemista tulisi välttää. Allergiaoireiden ja kuivien silmien hoito auttavat myös ehkäisemään silmätulehdusta.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page