Penikkatauti

Päivitetty: 8. syys 2019

Penikkataudilla tarkoitetaan säären lihasaitio-oireyhtymää. Penikkatauti voi olla seurausta rasituksesta tai vammasta. Penikkatauti ilmenee lihaskiinnitysten ja lihaskudosten tulehduksena sääriluussa. Tulehduksen seurauksena sääressä oleva lihasryhmä turpoaa. Penikkataudille on tyypillistä arkuus säären sisäosassa. Penikkatauti sekoitetaan oireistonsa vuoksi helposti säären rasitusmurtumaan.


Penikkataudin syinä ovat tyypillisesti äkillinen vamma tai liiallinen rasitus. Urheilijoilla penikkatauti ilmenee lähes aina säären sisäpuolisen lihasryhmän kipeytymisenä. Penikkataudista kärsivä tuntee kipua silloin kun paino asetetaan kipeytyneelle jalalle. Kipu on pahimmillaan urheilusuorituksen alussa, mutta saattaa heikentyä myöhemmin urheilusuorituksen aikana.


Penikkataudin yleisimmät syyt ovat:

- Liian kova rasitus yhdistettynä kuormituksen vääränlaiseen kohdistumiseen

- Kova tai kalteva liikunta-alusta

- Jalan virheasennot

- Huonot kengät

- Liian kova harjoittelu

- Liian nopea harjoitusmäärien tai harjoitustehon lisäys

- Jalkojen rakenteelliset tekijät


Penikkataudin ehkäisy

Rasituksesta johtuvaa penikkatautia voidaan ennaltaehkäistä usealla eri tavalla. Penikkataudin ehkäisy onnistuu parhaiten sopivalla määrällä liikuntaa sopivilla varusteilla. Rasituksessa tulee välttää yksipuoleista kuormitusta. Hyvät kengät ja pohjalliset ehkäisevät penikkatautia tehokkaasti. Säären ja pohkeiden venytykset auttavat penikkataudin ehkäisyssä. 


Aloittelevat juoksijat kärsivät muita useammin penikkataudista. Juoksuharrastus kannattaakin aloittaa rauhassa, sillä aluksi jalat eivät ole vielä tottuneet juoksemiseen. Jalan virheasennot ovat myös usein syynä penikkataudin puhkeamiseen. Kivun kanssa harjoittelu ei ole missään nimessä suositeltavaa. Keskivartalon harjoittelu ja lantion lihasten harjoittaminen auttavat parantamaan kehon hallintaa ja alaraajojen asentoa.


Penikkataudin hoito

Paras hoito penikkatautiin on ehdottomasti lepo (esimerkiksi unen aikana elimistö korjaa tehokkaasti vaurioita). Mikäli penikkatauti kehittyy hitaasti ja se johtuu liiallisesta rasituksesta, niin itsehoitona suositellaan rasituksen lopettamista ja tulehduskipulääkkeitä. Myös venyttely ja jalkaterän mahdollisten asentovirheiden korjaaminen ovat tehokkaita keinoja penikkataudin hoidossa. Hitaasti kehittynyt rasituksesta johtuva penikkatauti paranee useimmiten itsehoidolla. Penikkataudin hoidossa kannattaa olla kärsivällinen, sillä kiputilan rauhoittuminen saattaa kestää jopa useita viikkoja.


Mikäli penikkatauti alkaa oireilemaan vamman jälkeen, niin se vaatii välitöntä hoitoa. Joissain tapauksissa penikkatauti saattaa vaatia jopa leikkaushoitoa. Mikäli penikkataudin oireet eivät häviä muutaman kuukauden kuluessa itsehoidolla, niin kannattaa ehdottomasti mennä lääkäriin arvioimaan mahdollinen hoidon tarve.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.