top of page

Päänsärky

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Päänsäryllä tarkoitetaan pään alueen särkyä. Päänsärky on lähes jokaiselle ihmiselle tuttu vaiva. Päänsärky voi olla peräisin monista eri tekijöistä (esimerkiksi niskakipu, migreeni tai jännityspäänsärky). Ohimenevä päänsärky johtuu tyypillisesti tutuista seikoista, kuten unenpuutteesta, lihasjännityksestä tai alkoholista. Päänsärky voi kuitenkin olla merkki myös jostain vakavammasta. Päänsärkyä kokevan ihmisen tulee aina tarkkailla oireita ja tiedostaa mistä päänsärky on peräisin. Päänsärky on siitä haastava oire, että sille voi olla hyvin moninaisia syitä ja selityksiä. Päänsärky voi johtua seikoista, jotka eivät vaadi muuta kuin lasillisen vettä. Toisaalta päänsärky voi myös johtua syistä, jotka vaativat välitöntä ja kiireellistä erikoissairaanhoitoa. Esimerkiksi aivoinfarkti ja TIA vaativat välitöntä ja nopeaa hoitoa.


Päänsäryn syyt

Päänsärkyjä on erilaisia ja ne voivat johtua useista eri syistä. Tyypillisimmin päänsärky voi olla peräisin:

- Lihaksista

- Silmistä

- Stressistä

- Päihteistä

- Univajeesta

- Voimakkaista hajuista

- Hormonitoiminnan muutoksista

- Purennasta

- Aivokalvoista

- Aivohermoista

- Poskionteloista

Päänsärky
Päänsärky

Päänsärylle on olemassa lukuisia eri syitä. Osa päänsäryn syistä on selkeästi muita yleisempiä. Jokainen päänsärky on yksilöllinen, eikä päänsärylle ole olemassa mitään yleispätevää syytä. Päänsärky on joissain tapauksissa itseaiheutettua (esimerkiksi alkoholista johtuva päänsärky). Tällöin päänsäryn aiheuttaja on usein tiedossa ja oireita pystyy lievittämään kotikonstein.


Päänsärky voi myös olla migreeniperäistä. Migreenillä tarkoitetaan toistuvia päänsärkykohtauksia, joissa kipu on toispuoleista ja jomottavaa. Useimmiten hyvin räätälöidyllä hoidolla voidaan vaikuttaa tehokkaasti migreenin oireisiin.


Useimmiten päänsäryn taustalla ei ole mitään vakavaa. Lääkärissäkäynti ja päivystykseen hakeutuminen voivat kuitenkin olla joissain tapauksissa välttämättömiä. Päänsäryn taustalla on kuitenkin vain harvoin jokin sairaus. Suurin osa päänsäryistä ei ole merkki mistään sairaudesta, vaan päänsäryn syntyyn pystyy omalla päivittäisellä toiminnallaan vaikuttamaan.


Päänsäryn hoito

Päänsärkyyn on olemassa lukuisia eri syitä ja hoitoja. Päänsärky saattaa liittyä yhtenä oireena lukuisiin eri sairauksiin. Täsmällinen diagnoosi on avainasemassa päänsäryn hoidossa. Päänsärkyyn on olemassa monia tehokkaita itsehoitomenetelmiä. Mikäli päänsärkyä esiintyy lievänä silloin tällöin, eikä siihen liity muita oireita, niin oireita voi koittaa lievittää itse. Särkylääkkeillä ja parasetamolilla voidaan lievittää kivun tunnetta. Mikäli päänsärky johtuu lihasjännityksestä, niin liikunta ja rentouttavat liikkeet voivat lievittää kipua.


Myös itsestään selvistä syistä, kuten alkoholista johtuvaa päänsärkyä pystyy hyvin hoitamaan kotioloissa. Työasennon muuttaminen, unirytmin parantaminen, alkoholin käytön vähentäminen ja hieronta ovat myös tehokkaita keinoja päänsäryn ehkäisemiseksi ja oireiden lievittämiseksi.


Mikäli päänsärky on voimakasta tai siihen liittyy muita oireita, kuten hermostollisia oireita, puhevaikeuksia, yleistilan heikentymistä tai oksentelua, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen. Mikäli päähän kohdistuneen iskun jälkeen päässä ilmenee kiputiloja, on myös hakeuduttava välittömästi päivystykseen. Yleisimmistä syistä johtuva päänsärky on kuitenkin hoidettavissa kotioloissa.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page