top of page

Närästys

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Närästys on hyvin yleinen vaiva suomalaisten keskuudessa (lähes yhtä yleinen kuin päänsärky). Närästyksellä tarkoitetaan rintalastan takana tuntuvaa polttavaa tunnetta, joten se eroaa usein selvästi esimerkiksi ruokamyrkytyksen oireista. Närästystä esiintyy useimmiten ruokailun jälkeen, illalla nukkumaan mennessä ja yöllä. Närästys kestää useimmiten useamman tunnin. Närästys syntyy happaman mahanesteen noustessa mahalaukusta ylös ruokatorveen. Monet ihmiset kuvailevat närästyksen tuntuvan siltä kuin sisuskalut olisi sytytetty tuleen. Närästyksen oireet vaihtelevat hyvin paljon eri ihmisten välillä. Joka kymmenes suomalainen kokee närästystä viikoittain.


Närästyksen syyt

Närästys johtuu useimmiten mahahappojen takaisinvirtauksesta ruokatorveen. Närästykselle on olemassa useita mahdollisia laukaisevia tekijöitä. Useimmiten närästys on aivan itse aiheutettua. Joskus närästyksen taustalta saattaa kuitenkin paljastua myös jokin vakavampi sairaus.


Tyypillisimmin närästyksen syynä on:

- Rasvainen ruoka

- Tulinen ruoka

- Runsas syöminen

- Kahvi

- Alkoholi

- Suklaa

- Tupakointi

- Stressi

- Lääkkeet

- Ylipaino


Närästys on myös yksi yleisimmistä ruokatorven refluksitaudin oireista. Mikäli häiritsevää närästystä ilmenee viikoittain, niin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Useimmiten toistuvien närästysoireiden taustalla on ruokatorven refluksitauti. Myös raskaus saattaa aiheuttaa voimakasta närästystä. Mikäli jatkuvan närästyksen syy on epäselvä, niin kannattaa käydä lääkärissä keskustelemassa asiasta.


Närästyksen hoito

Mikäli närästystä ei ole säännöllisesti, eikä se ole normaalia elämää häiritsevää, niin sitä voi hyvin hoitaa myös itse. Närästystä on mahdollista lieventää itse monin eri tavoin. Närästystä kannattaa koittaa ehkäistä puuttumalla närästystä aiheuttaviin tekijöihin. Närästyksen itsehoidossa tavoitteena on vähentää mahahappojen nousua ruokatorveen ja välttää vatsalaukkua ärsyttäviä ruokia. Parhaiten närästystä voi ehkäistä välttämällä suuria annoksia ruokaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi kannattaa välttää vatsalaukkua ärsyttäviä ruoka-aineita ja rasvaisia ruokia. Myös tupakoinnin lopettamalla voi lieventää närästyksen oireita.


Närästykseen on saatavilla myös useita itsehoitolääkkeitä. Suosituksena on, että itsehoitolääkkeitä voi käyttää päivittäin kahden viikon ajan. Mikäli närästys vaivaa vielä tämän jälkeen, on hakeuduttava lääkäriin. Lääkäriin on hakeuduttava myös seuraavissa tapauksissa:

Närästystä esiintyy useita kertoja viikossa ja närästys kestää kerrallaan pitkiä aikoja

Närästyksen aikana ilmenee myös muuta kipua vatsan tai rinnan alueella

Närästys aiheuttaa myös muita vaivoja, kuten voimattomuutta ja oksentelua

Rintalastan alla tuntuu äkillistä kipua


Useimmissa tapauksissa närästystä pystyy hoitamaan itse terveellisillä elämäntavoilla ja oikeanlaisilla päivittäisillä valinnoilla. Mikäli närästys kuitenkin täyttää hoidon tarpeen tunnusmerkit, niin pitää hakeutua epäröimättä lääkäriin. Pitkään jatkunut hoitamaton närästys voi altistaa ruokatorven syövälle ja ruokatorven repeytymiseen. Närästykseen ja sen syihin on aina puututtava. Mikäli itsehoidolla ei saavuteta toivottua lopputulosta, niin pitää hakeutua lääkärin puoleen.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

bottom of page