Nenäverenvuoto on hyvin tavallinen ja suhteellisen vaaraton vaiva lapsilla. Nenäverenvuodot ovat lapsilla huomattavasti yleisempiä kuin aikuisilla. Toistuvat nenäverenvuodot saattavat kuitenkin kuormittaa lasta ja pahimmassa tapauksessa rajoittaa myös lapsen elämää. Nenäverenvuoto on lapsilla lähes aina seurausta nenän limakalvoissa olevasta paikallisesta verisuonivauriosta.
Vanhempien huolet osoittautuvat useimmiten turhiksi, eikä nenäverenvuodon taustalla ole mitään vakavampaa. Nenäverenvuodon määrä saattaa näyttää suuremmalta kuin se todellisuudessa on. Nenäverenvuodon yhteydessä verta valuu myös hyvin herkästi lapsen nieluun, jolloin lapsi joutuu sylkemään sitä ulos.
Nenäverenvuodon tavallisimmat syyt lapsilla
Nenäverenvuoto on seurausta nenän limakalvon ohuiden verisuonten rikkoutumisesta. Tavallisimmat nenäverenvuodon syyt lapsilla ovat nenän kaivaminen, nenän limakalvon kuivuminen ja nenään kohdistunut isku. Joskus nenäverenvuoto saattaa myös olla seurausta sieraimeen laitetusta vieraasta esineestä.
Nenäverenvuodon hoito
Lapsen nenäverenvuoto on hyvin helppo tyrehdyttää. Nenäverenvuodon ilmaantuessa lapsen olisi hyvä niistää ensimmäiseksi nenä tyhjäksi. Nenän tyhjäksi niistämisen jälkeen lapsen pitää istua etukumarassa samalla nenän luisen osan etupuolelta molemmin puolin puristaen. Sieraimien puristamisen on jatkuttava yhtäjaksoisesti vähintään kymmenen minuutin ajan. Edellä mainitun hoidon on todettu tepsivän suurimpaan osaan nenäverenvuototapauksista. (katso myös yleisesti: nenäverenvuoto).
Mikäli nenäverenvuotoja esiintyy usein, niin kannattaa mennä hakemaan vaivaan apua lääkäristä. Lääkäri käsittelee tarvittaessa vuotokohdan, jolloin ongelma poistuu. Mikäli lapsella esiintyy nenäverenvuotojen ohella myös muita oireita, kuten anemiaa, väsymystä ja muita yleisoireita, niin tilanne on suositeltavaa tarkistaa lääkärissä. Ota aina heti yhteyttä lääkäriin, mikäli nenäverenvuoto ei tyrehdy.
Vastuunrajoitus
Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.
Opmerkingen