top of page

Miten tulisi toimia mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan?

Koronaviruksen oireet muistuttavat alkuvaiheessa minkä tahansa hengitysteiden virusinfektion oireita. Koronaviruksen oireita ovat:


Mikäli oireesi ovat lieviä

Mikäli oireesi ovat lieviä, niin jää kotiin. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky, väsymys tai kuume. Lievissä tapauksissa ei tehdä koronavirustestejä. Suurin osa koronavirukseen sairastuneista toipuu kotilevolla, eikä lääkärinvastaanotolle tarvitse hakeutua.


Koronavirukseen sairastuneen henkilön on mahdollista lievittää oireitaan tavallisilla kipu- ja särkylääkkeillä. Tällä hetkellä koronavirustestit suoritetaan ainoastaan riskiryhmillä. Mikäli sinulla esiintyy yllä mainittuja oireita lievinä, etkä kuulu riskiryhmään, niin lepää ja sairasta rauhassa kotona kunnes olet parantunut. Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin.


Katso tästä riskiryhmät ja THL:n (15.3.2020) julkaisema toimintaohje riskiryhmiä varten.


Mikäli oireesi ovat niin pahoja, että et selviä kotihoidolla

Jos et selviä kotihoidolla, niin soita oman kaupunkisi tai kuntasi koronavirusneuvontaan tai terveyskeskukseen. Hoitoa ja lääkärin arvioita vaativia oireita ovat seuraavat:

  • Heikentynyt yleistila

  • Pitkittynyt kuumeilu

  • Hengenahdistus


Kiireellisissä tapauksissa ota välittömästi yhteyttä hätänumeroon!


Riskiryhmät

Jos sinä tai lapsesi kuulutte riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos jommallekummalle teistä ilmenee seuraavia oireita:

  • Nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli), ja/tai

  • tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.


Kiireellisissä tapauksissa, soita välittömästi hätänumeroon!Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page