Lihasrevähdys

Lihasrevähdyksellä tarkoitetaan lihakseen syntynyttä vammaa, jonka yhteydessä lihaksesta katkeaa lihassäikeitä. Lihasrevähdys voi olla hyvin lievä, tai todella vakava. Lievässä lihasrevähdyksessä voi katketa ainoastaan pari lihassäiettä. Pahimmassa tapauksessa puolestaan koko lihas voi revetä.


Lihasrevähdys voi syntyä usealla eri tavalla. Useimmiten lihasrevähdys syntyy kovassa ponnistuksessa lihaksen ollessa jännitystilassa. Lihasrevähdys syntyy useimmissa tapauksissa urheillessa tai fyysisesti kuormittavissa työtilanteissa. Myös voimakas isku lihakseen voi aiheuttaa lihasrepeämän. Lihasrevähdyksen vammakohta on usein hyvin kivulias ja siinä voi olla verenvuodon aiheuttamaa turvotusta. Ei ole tavatonta, että lihasrevähdyksen seurauksena syntyy mustelma, joskaan lihaskalvojen sisäinen revähdys ei sellaista välttämättä aiheuta.


Lihasrevähdyksen ehkäisy

Urheilun yhteydessä syntyviä lihasrevähdyksiä on mahdollista ehkäistä tehokkaasti. Paras tapa ehkäistä lihasrevähdystä on ennen urheilusuoritusta suoritettava huolellinen lämmittely ja venyttely.


Lihasten tulisi myös antaa palautua rauhassa. Mikäli rasittuneet lihakset altistetaan liian nopeasti uudestaan kuormitukselle, niin se voi johtaa herkästi lihaksen revähdykseen. Lihasrevähdyksen on aina annettava palautua rauhassa. Liian aikaisin aloitettu harjoittelu voi johtaa herkästi lihasrevähdyksen uusiutumiseen.


Lihasrevähdyksen oireet

Lihasrevähdys aiheuttaa revähdysalueelle äkillisen ja hyvin voimakkaan kivun. Lihasrevähdyksen jälkeen yleisimmät oireet ovat lihaksen aristaminen ja kivun tunne lihasta jännitettäessä. Lihaksen repeäminen voi myös aiheuttaa verenvuotoa, joka ilmenee kipualueen turvotuksena tai laajana mustelmana.


Lihasrevähdys voi myös haitata lihaksen toimintaa, jolloin lihasvoima voi heikentyä hyvinkin paljon. Mikäli lihasrepeämän aiheuttamat kivut eivät ala parin päivän sisällä helpottamaan, niin kannattaa hakeutua lääkäriin. Vakavammissa tapauksissa on hakeuduttava välittömästi päivystykseen.


Ensiapu ja hoito

Lihasrepeämän parhaana ensiapuna toimii kohoasento, kylmähoito ja kompressio (KKK). Vamma-alue asetetaan kohoasentoon ja lihasrepeämän päälle asetetaan kylmää, sekä puristava side. Oikeanlaisella ensiavulla on suuri vaikutus lihasrepeämän parantumiselle. Kivun hoitoon voi myös käyttää tulehduskipulääkkeitä.


Pienet lihasvammat paranevat yleensä itsestään jo muutaman päivän kuluessa. Isomman lihasrevähdyksen jälkeen lepo ja oikeanlainen hoito ovat avainasemassa vamman parantumisessa. Lihasrepeämä on varsin yleinen syy hakeutua lääkäriin.


Hakeudu lääkäriin seuraavissa tapauksissa:

- Tunnet voimakasta kipua

- Lihaksessa tuntuu selvä kuoppa

- Lihaksen voima on heikentynyt

- Lihasvamma ei parane kotihoidolla muutaman päivän kuluessa


Lihasrepeämä vaatii usein lääkärin arvion. Laaja lihasrepeämä saattaa vaatia leikkaushoitoa. Lihasrevähdyksestä parantuminen kestää useimmissa tapauksissa noin 2 – 6 viikkoa. Paranemisaika riippuu lihasrevähdyksen laajuudesta ja suoritetuista hoitotoimenpiteistä. Isot, leikkaushoitoa vaatineet lihasrevähdykset saattavat vaatia parantuakseen jopa kuukausien kuntoutuksen. Useimmat lihasvammat ovat suhteellisen lieviä ja ne paranevat tehokkaasti oikeanlaisella kotihoidolla. Useimpien lihasrepeämien kohdalla on kuitenkin suositeltavaa käydä kuulemassa lääkärin arvio.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.