top of page

Lihasrevähdys

Lihasrevähdyksellä tarkoitetaan lihakseen syntynyttä vammaa, jonka yhteydessä lihaksesta katkeaa lihassäikeitä. Lihasrevähdys voi olla hyvin lievä, tai todella vakava. Lievässä lihasrevähdyksessä voi katketa ainoastaan pari lihassäiettä. Pahimmassa tapauksessa puolestaan koko lihas voi revetä.


Lihasrevähdys voi syntyä usealla eri tavalla. Useimmiten lihasrevähdys syntyy kovassa ponnistuksessa lihaksen ollessa jännitystilassa. Lihasrevähdys syntyy useimmissa tapauksissa urheillessa tai fyysisesti kuormittavissa työtilanteissa. Myös voimakas isku lihakseen voi aiheuttaa lihasrepeämän. Lihasrevähdyksen vammakohta on usein hyvin kivulias ja siinä voi olla verenvuodon aiheuttamaa turvotusta. Ei ole tavatonta, että lihasrevähdyksen seurauksena syntyy mustelma, joskaan lihaskalvojen sisäinen revähdys ei sellaista välttämättä aiheuta.


Lihasrevähdyksen ehkäisy

Urheilun yhteydessä syntyviä lihasrevähdyksiä on mahdollista ehkäistä tehokkaasti. Paras tapa ehkäistä lihasrevähdystä on ennen urheilusuoritusta suoritettava huolellinen lämmittely ja venyttely.


Lihasten tulisi myös antaa palautua rauhassa. Mikäli rasittuneet lihakset altistetaan liian nopeasti uudestaan kuormitukselle, niin se voi johtaa herkästi lihaksen revähdykseen. Lihasrevähdyksen on aina annettava palautua rauhassa. Liian aikaisin aloitettu harjoittelu voi johtaa herkästi lihasrevähdyksen uusiutumiseen.


Lihasrevähdyksen oireet

Lihasrevähdys aiheuttaa revähdysalueelle äkillisen ja hyvin voimakkaan kivun. Lihasrevähdyksen jälkeen yleisimmät oireet ovat lihaksen aristaminen ja kivun tunne lihasta jännitettäessä. Lihaksen repeäminen voi myös aiheuttaa verenvuotoa, joka ilmenee kipualueen turvotuksena tai laajana mustelmana.


Lihasrevähdys voi myös haitata lihaksen toimintaa, jolloin lihasvoima voi heikentyä hyvinkin paljon. Mikäli lihasrepeämän aiheuttamat kivut eivät ala parin päivän sisällä helpottamaan, niin kannattaa hakeutua lääkäriin. Vakavammissa tapauksissa on hakeuduttava välittömästi päivystykseen.


Ensiapu ja hoito

Lihasrepeämän parhaana ensiapuna toimii kohoasento, kylmähoito ja kompressio (KKK). Vamma-alue asetetaan kohoasentoon ja lihasrepeämän päälle asetetaan kylmää, sekä puristava side. Oikeanlaisella ensiavulla on suuri vaikutus lihasrepeämän parantumiselle. Kivun hoitoon voi myös käyttää tulehduskipulääkkeitä.


Pienet lihasvammat paranevat yleensä itsestään jo muutaman päivän kuluessa. Isomman lihasrevähdyksen jälkeen lepo ja oikeanlainen hoito ovat avainasemassa vamman parantumisessa. Lihasrepeämä on varsin yleinen syy hakeutua lääkäriin.


Hakeudu lääkäriin seuraavissa tapauksissa:

- Tunnet voimakasta kipua

- Lihaksessa tuntuu selvä kuoppa

- Lihaksen voima on heikentynyt

- Lihasvamma ei parane kotihoidolla muutaman päivän kuluessa


Lihasrepeämä vaatii usein lääkärin arvion. Laaja lihasrepeämä saattaa vaatia leikkaushoitoa. Lihasrevähdyksestä parantuminen kestää useimmissa tapauksissa noin 2 – 6 viikkoa. Paranemisaika riippuu lihasrevähdyksen laajuudesta ja suoritetuista hoitotoimenpiteistä. Isot, leikkaushoitoa vaatineet lihasrevähdykset saattavat vaatia parantuakseen jopa kuukausien kuntoutuksen. Useimmat lihasvammat ovat suhteellisen lieviä ja ne paranevat tehokkaasti oikeanlaisella kotihoidolla. Useimpien lihasrepeämien kohdalla on kuitenkin suositeltavaa käydä kuulemassa lääkärin arvio.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comentarios


bottom of page