top of page

Kylmät jalat

Kylmät jalat ovat hyvin yleinen vaiva. Jalkojen kylmyys, eli kylmät jalat ovat seurausta heikosta verenkierrosta. Tälle on olemassa useita syitä, joista yleisimmät ovat altistuminen kylmälle ja kostealle. Verisuonten supistusherkkyys vaihtelee hyvin paljon eri ihmisten välillä. Tästä johtuen joillain ihmisillä jalat tuntuvat kylmiltä muita herkemmin. Kylmät jalat ovat etenkin vanhusten keskuudessa hyvin tavallinen vaiva. Kylmät jalat kielivät vain harvoin jostain vakavammasta sairaudesta.


Tupakointi, monet sairaudet ja useat eri lääkeaineet voivat myös altistaa normaalia heikommalle verenkierrolle ja näin myös kylmille jaloille. Kylmät jalat oireilevat tavallisimmin etenkin nukkumaan mentäessä. Jalkojen kylmyyteen on myös mahdollista herätä keskellä yötä vaikka huoneen lämpötila olisi hyvinkin lämmin. Kylmistä jaloista johtuvat yölliset heräämiset vaikuttavat negatiivisesti henkilön unenlaatuun (katso myös uni ja unenlaadun merkitys).


Kylmien jalkojen hoito

Kylmien jalkojen pääasiallinen hoitomuoto on niiden lämmittäminen. Mikäli ihminen kokee olevansa hyvin herkkä kylmälle, niin kannattaa tämä ottaa huomioon ulkoillessa ja sisätiloissa. Jalkojen kostumisen välttäminen auttaa välttämään jalkojen kylmettymistä. Tupakoinnin lopettaminen auttaa vähentämään kylmyyttä jaloissa.


Jalkojen kylmäherkkyyttä on myös mahdollista vähentää asettamalla jalat vuoron perään viideksitoista minuutiksi niin kylmään ja niin kuumaan veteen kuin iho vain sietää. Kylmiä jalkoja on myös mahdollista lämmittää illalla ennen nukkumaanmenoa kylmällä suihkulla ja jalkojen hankaamisella karhealla pyyhkeellä. Jalat kannattaa myös suojata kylmyydeltä lämpimillä sukilla. Jalkojen venyttely ja hieronta ovat myös omiaan vilkastuttamaan jalkojen verenkiertoa.


Toisen jalan äkillinen kylmeneminen ja mahdolliset värimuutokset edellyttävät välitöntä lääkärikäyntiä. Tällöin kyseessä saattaa olla pahimmassa tapauksessa alaraajavaltimon tukos, joka edellyttää välitöntä hoitoa. Mikäli kylmiin jalkoihin liittyy varpaiden tai nilkkojen sinertymistä tai pohjekipua kävellessä, niin on tarpeen hakeutua lääkäriin selvittämään valtimoverenkierron tila. Kylmät jalat ovat onneksi ainoastaan harvoin oire jostain vakavammasta, joten kylmät jalat omaavan henkilön ei kannata lähtökohtaisesti huolestua jalkojensa kylmyydestä.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page