Korvatulehdus on tyypillisesti flunssa (esimerkiksi influenssan) jälkitauti. Korvatulehdus on yleinen pienten lasten tauti. Korvatulehdus on yleisimpiä syitä pienten lasten lääkärikäynneille. Korvatulehdus on bakteerin aiheuttama (toisin kuin esimerkiksi viruksen aiheuttamat influenssa tai norovirus) ja se puhkeaa usein flunssan jälkitautina. Korvatulehduksen syntymistä on useimmiten lähes mahdotonta ehkäistä. Korvatulehdukset ovat aikuisilla harvinaisia.
Korvatulehduksen syyt
Korvatulehdus ei johdu ulkoisista seikoista. Tulehduksen aiheuttajana on usein nenänielun bakteerit, joille hengitysteiden limaisuus on antanut otolliset olosuhteet kehittyä tulehdukseksi. Korvatulehdus ei voi tarttua lapsesta toiseen. Korvatulehduksen aiheuttajana on useimmiten lapsen omassa nenänielussa olevat bakteerit. Bakteerit aiheuttavat noin kolme neljästä korvatulehduksesta. Lopuissa tapauksista korvatulehdus on virusperäinen. Korvatulehduksia diagnosoidaan joillain lapsilla huomattavasti muita enemmän. Suurimpana syynä tähän ovat perintötekijät.
Korvatulehduksen oireet
Korvatulehduksen oireina ovat korvakipu, ininä korvassa ja kuume. Pienet lapset eivät usein osaa vielä itse sanoa, että heillä on kipua korvassa. Tästä johtuen vanhemmat voivat tunnistaa korvatulehduksen seuraavista merkeistä:
- Lapsi on normaalia väsyneempi
- Lapsi on nuhainen ja hänellä on myös yskää
- Lapsen flunssa on pitkittynyt
- Lapsi on normaalia itkuisempi ja haroo käsillään korvaa.
- Lapsen kuulo on heikentynyt tavallisesta
- Lapsen korva vuotaa märkää
- Lapsi on öisin normaalia levottomampi
- Lapsen korva on kipeä
Neljäsosassa lasten korvatulehduksista ei esiinny korvakipua. Tällöin oireina ovat pitkittynyt nuhaisuus ja yskä. Korvatulehdus saattaa myös johtaa tärykalvon repeytymiseen. Tärykalvon revettyä märkä pääsee valumaan itsestään korvakäytävästä ulos ja korvatulehduksen oireet helpottavat sen myötä.
Korvatulehduksen hoito
Korvatulehdus vaatii lääkärikäynnin. Mikäli korvatulehdus alkaa yöllä, niin korvatulehduksen oireiden hillintään voidaan käyttää avuksi tulehduskipulääkkeitä. Korvatulehdus ei edellytä välitöntä lääkärikäyntiä, mutta oireiden jatkuessa on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla. Korvatulehdus voi pitkittyessään aiheuttaa ns. liimakorvan. Liimakorvalla tarkoitetaan välikorvaan kertynyttä, kuuloa heikentävää nestettä.
Korvatulehdusta hoidetaan tavallisimmin antibiooteilla. Tavanomaisesti korvatulehduksen hoito kestää noin viisi päivää. Korvan täydellinen parantuminen saattaa kuitenkin viedä jopa muutaman viikon. Korvatulehdusten antibioottihoitojen tarpeellisuudesta on keskusteltu Suomessa viime vuosien aikana paljon, sillä tutkimusten mukaan osa korvatulehduksista näyttää parantuvan kokonaan ilman antibiootteja. Tärkeimpänä tavoitteena korvatulehduksen hoidossa on kivun poistaminen. Lapsille kivun lievittämiseen käytetään ensisijaisesti aluksi parasetamolia. Hankalissa ja pitkittyneissä korvatulehduksissa korvaan asetetaan tuubi helpottamaan korvaputken ilmastointia. Korviin asetettavien putkien nähdään olevan paras apu lapsen toistuviin korvatulehduksiin.
Korvatulehduksen ehkäisy
Korvatulehduksen ehkäiseminen on hyvin vaikeaa. Paras tapa suojautua korvatulehdukselta on usein influenssarokotus. Korvatulehdus syntyy usein influenssan jälkitautina, joten influenssan välttämällä voi myös välttää korvatulehduksen.
Vastuunrajoitus
Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.
Comments