top of page

Hammassärky

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Hammassärky on vaiva, jonka useimmat meistä ovat varmasti kohdanneet elämänsä aikana. Hammassärylle on olemassa useita mahdollisia syitä (esimerkiksi viisaudenhammas, hammaskivi tai ientulehdus). Hammassärky johtuu tavallisimmin pitkälle edenneestä hampaan reikiintymisestä tai hampaan juuren tulehduksesta.


Hammassärkyä voivat aiheuttaa myös huono purenta ja iensairaudet. Hammassärky vaatii lähes poikkeuksetta lääkärikäyntiä. Pahimmillaan hammassärky voi olla jopa sietämättömän tuntuista. Kipu voi myös säteillä niin, että hammassäryn lähteen löytyminen voi olla vaikeaa. Paras keino ehkäistä hammassärkyä on ehdottomasti hampaiden huolellinen hoito.


Hammassäryn syyt

Yleisimmät hammassäryn syyt ovat:

Karies

Mikäli kariesta ei hoideta ajoissa, niin se voi edetä hampaan juureen aiheuttaen voimakasta kipua ja vihlontaa. Vihlontaa ilmenee etenkin kylmää juomaa nautittaessa. Syvä karies voi myös aiheuttaa tulehduksen hampaan ytimessä.


Ientulehduksen takia ien on punainen ja turvonnut. Myös verenvuoto hampaiden harjauksen yhteydessä on yksi tavallisimmista ientulehduksen oireista. Voimakas ientulehdus on myös yksi yleisimmistä hammassäryn aiheuttajista. Pitkälle edennyt ientulehdus voi olla hyvin vaarallinen.


Kolmoishermosärky

Kolmoishermokipu ilmaantuu tavallisimmin hampaidenpesun yhteydessä, kylmästä ilmasta tai syödessä. Kolmoishermosärky on sähköiskumaista muutamista sekunneista minuuttiin kestävää kipua, joka saattaa tuntua myös hampaissa. Pahimmillaan kipu saattaa haitata huomattavasti sairastuneen elämää.


Hampaan lohkeaminen

Hampaan lohkeaminen saattaa johtua lukuisista eri tekijöistä. Hampaiden lohkeamiset ovat etenkin lapsilla hyvin yleisiä. Hammas saattaa lohjetessaan paljastaa hampaan ydinontelon, jolloin kipu saattaa olla hyvinkin voimakasta.


Hammassäryt operaatioiden jälkeen

Useiden hammaslääkärien tekemien operaatioiden jälkeen saattaa hampaissa (ja ikenissä) tuntua kipuja ja särkyä. Tämä on kuitenkin onneksi ohimenevää.


Poskiontelotulehdus

Ei ole mitenkään tavatonta, että yläposkihampaat kipeytyvät poskiontelotulehduksen yhteydessä. Poskiontelotulehdusta epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä hammaslääkärin sijasta yleislääkäriin, tai korvalääkäriin.


Hampaiden narskuttelu

Hampaiden narskuttelu rasittaa voimakkaasti hampaita ja puremalihaksia. Hampaiden narskuttelu onkin yksi yleisimmistä hammassärkyä aiheuttavista tekijöistä.

Hammassärky voi siis johtua useista eri syistä. Mainitsimme yllä muutamia mahdollisia hammassäryn syitä. Hammassäryn syy tulee aina selvittää lääkärillä. 


Hammassäryn hoito

Hammaslääkäriä odotellessa hammassärkyä voidaan yrittää lievittää kotikonstein. Ensiapuna hammassärkyyn voidaan käyttää kipulääkkeitä tai parasetamolia. Myös kylmä saattaa helpottaa särkyä. Hammassärky voi johtua useista eri tekijöistä. Hammassäryn syyn selvittäminen on avainasemassa hoidon onnistumisessa.


Hammassärky on aina käytävä selvittämässä lääkärillä. Hammashoitoon kannattaa siis hakeutua heti mahdollisuuden tullen. Mikäli hammassäryn lisäksi esiintyy myös turvotusta kasvojen alueella, niin on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin. Säännölliset hammaslääkärikäynnit edistävät suun terveyttä.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page