Auringonpistos ja lämpöhalvaus

Päivitetty: 8. syys 2019

Aikaisemmissa teksteissä käsittelimme aknea ja aftoja. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus luontevasti siirtyä näistä aiheista käsittelemään auringonpistosta ja lämpöhalvausta.


Lämpöhalvauksella tarkoitetaan ulkoisesta tekijästä johtuvaa elimistön liiallista lämpiämistä. Auringonpistos on puolestaan lämpöhalvauksen lievempi muoto. Auringonpistos johtuu yleisimmin suojaamattomaan päähän porottaneesta auringosta.


Lämpöhalvausta puolestaan edesauttaa liiallinen fyysinen rasitus. Myöskin kuumassa ajoneuvossa oleskelu voi aiheuttaa lämpöhalvauksen. Suomessa lämpöhalvaus on myös valitettavan usein saatu saunan lauteilta. Pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaus voi olla jopa hengenvaarallinen tila. Auringonpistosta ja lämpöhalvausta on mahdollista ennaltaehkäistä tehokkaasti.


Auringonpistoksen oireet

Auringonpistoksen syynä on kehon lämpötilan liiallinen nousu. Auringonpistokselle alttiita ovat etenkin pienet lapset, vanhukset ja nestehukasta kärsivät henkilöt. Auringonpistoksen oireet ovat lievempiä kuin lämpöhalvauksessa.


Oireet tulee kuitenkin aina ottaa vakavasti ja niihin pitää puuttua välittömästi niiden ilmaannuttua. Auringonpistos aiheuttaa päänsärkyä, huonovointisuutta ja huimausta. Joissain tapauksissa voi myös esiintyä voimakasta väsymystä ja ärtyneisyyttä.


Auringonpistoksen hoito

Auringonpistoksen hoitoon riittää useimmiten hyvä kotihoito. Auringonpistosta voi hoitaa tehokkaasti nauttimalla paljon viileitä nesteitä ja lepäämällä hämärässä. Hyvällä kotihoidolla auringonpistoksen oireista onkin mahdollista päästä eroon jopa muutamassa tunnissa.


Auringonpistoksen hoidossa tärkeintä on auringonpistoksen saaneen henkilön viilentäminen ja nestehukan korjaaminen. Auringonpistos ei useimmissa tapauksissa edellytä lääkärikäyntiä. Mikäli auringonpistos kuitenkin johtaa vakaviin oireihin, kuten tajunnan menetykseen tai näköhäiriöihin, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon.

Lämpöhalvauksen riskitekijät


Lämpöhalvauksella on lukuisia lämpöhalvaukselle altistavia riskitekijöitä, jotka tulisi huomioida. Nämä riksitekijät ovat:

- Alkoholi

- Huono fyysinen kunto

- Nuori ikä

- Vanhuus

- Ylipaino

- Useat eri lääkkeet


Monet unohtavat etenkin alkoholin vaikuttavan tehokkaasti lämpöhalvauksen syntyyn. Alkoholi kuivattaa elimistöä ja näin ollen edesauttaa erittäin tehokkaasti lämpöhalvauksen syntyä. Lämpimällä ilmalla on muistettava nauttia janojuomaksi ehdottomasti jotain muuta kuin alkoholia sisältäviä juomia. Alkoholin lisäksi muita elimistöä tehokkaasti kuivattavia juomia ovat kahvi ja tee.


Lämpöhalvauksen oireet

Lämpöhalvausta edeltävää tilaa kutsutaan lämpöuupumukseksi. Lämpöuupumuksen oireet ovat lämpöhalvausta lievempiä. Ne ilmenevät usein heikotuksena, ihon kuivumisena ja päänsärkynä. Mikäli näihin oireihin ei reagoida tehokkaasti, voi lämpöuupumus johtaa lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvaus johtaa elimistön pahaan kuivumiseen, näköhäiriöihin, puheen vaikeutumiseen, sykkeen kohoamiseen ja tajunnan menettämiseen.


Lämpöhalvauksen oireet ovat auringonpistosta ja lämpöuupumusta voimakkaampia. Lämpöhalvaus on erittäin vakava elimistön lämpötilannoususta ja kuivumisesta johtuva tila. Joskus lämpöhalvauksen saanut ihminen saattaa menettää tajuntansa jopa ilman mitään edeltäviä oireita.


Lämpöhalvausta epäiltäessä tulee soittaa välittömästi hätäkeskukseen. Jos et ole varma onko kyseessä auringonpistos, lämpöuupumus vai lämpöhalvaus, niin ota varmuuden vuoksi yhteyttä hätäkeskukseen. Lämpöhalvaus on pahimmillaan hengenvaarallinen tila.


Lämpöhalvauksen hoito

Lämpöhalvauksen hoidossa pätevät samat raamit kuin auringonpistoksenkin hoidossa. Hoidon tärkein tavoite on korjata lämpöhalvauksesta kärsivän nestetasapaino. Kotioloissa tämä onnistuu parhaiten nauttimalla mineraaleja sisältäviä nesteitä. Lämpöhalvauksesta kärsivä tulee aina viedä pois auringosta. Ihanteellisin paikka lämpöhalvauksesta kärsivälle on pimeä ja viileä tila.


Usein lämpöhalvauksen saanut on kuivunut, joten sairaalahoito ja suonensisäinen nesteytys saattaa olla välttämätöntä. Vakavat oireet, kuten tajunnanmenetys, näköhäiriöt ja sekavuus edellyttävät aina välitöntä sairaalahoitoa. Älä siis epäröi soittaa ambulanssia paikalle. Lapset ja vanhukset tarvitsevat aina lämpöhalvauksen saatuaan sairaalahoitoa.


Auringonpistoksen ja lämpöhalvauksen ehkäisy

Auringonpistosta ja lämpöhalvausta pystyy ennaltaehkäisemään tehokkaasti. Seuraavat keinot ovat tehokkaita auringonpistoksen ja lämpöhalvauksen ehkäisyssä:

- Pukeudu väljiin ja hengittäviin vaatteisiin

- Muista aina suojata pää auringonpaisteelta

- Vältä fyysistä rasitusta

- Muista nauttia paljon mineraalipitoisia nesteitä

- Pysyttele varjossa aina kun mahdollista

- Muista, että monet juomat, kuten alkoholi, kahvi ja tee edesauttavat lämpöhalvausta

- Muista nauttia nesteitä jatkuvasti, eikä vain silloin kun olet janoinen

- Tarkkaile virtsan väriä


Nesteitä nauttiessa on hyvä muistaa, että usein pelkkä veden nauttiminen ei tarjoa elimistölle tarpeeksi helteellä välttämättömiä mineraaleja. Usein liiallinen veden nauttiminen saattaa johtaa myös lihaskouristuksiin.


Virtsan väriä tarkkailemalla voi myös seurata kehon nestetasapainoa. Mikäli virtsan väri on tummaa, niin kannattaa kehon nestetasapaino korjata välittömästi nauttimalla lisää nesteitä. Oireet tunnistamalla voidaan myös pysäyttää elimistön kuivuminen. Oikeanlaisilla menetelmillä on mahdollista ehkäistä suurin osa lämpöhalvauksista ja auringonpistoksista.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.