Akne

Päivitetty: 8. syys 2019

Finnit ovat kaikenikäisten ihmisten riesa. Finnejä esiintyy lähes jokaisella ihmisellä elämänsä aikana. Finni syntyy ihon talirauhasen tukkeuduttua. Talirauhasen tukkeuduttua se tulehtuu aiheuttaen iholle pienen punertavan näppylän. Eräs harhaluulo on se, että aftat ja finnit olisivat jollain tavalla yhteydessä toisiinsa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Selvyyden vuoksi akne ei myöskään ole yhteydessä vesirokkoon tai migreeniin. Finnejä esiintyy tyypillisesti eniten teini-ikäisillä. Finnejä voi kuitenkin ilmaantua iholle läpi elämän.


Finnit voivat olla pinnallisia tai syviä. Ne voivat myös arpeutua jättäen iholle arven. Mikäli ihmisellä on kehollaan paljon tulehtuneita finnejä, voidaan tautia kutsua akneksi. Aknen oireet ovat useimmiten lieviä ja ohimeneviä. Aknea esiintyy eniten teini-ikäisillä. Akne on lisääntynyt viime aikoina myös aikuisilla. Lieväkin akne voi alentaa elämänlaatua ja aiheuttaa psykologisia ongelmia.


Aknen syyt

Aknen syyt ovat yleisimmin perinnöllisiä tai hormonaalisia. Aknen perimmäistä syytä ei kuitenkaan varmuudella tiedetä. Sitä ei pystytä selittämään, että miksi joillain ihmisillä puhkeaa akne ja toisilla puolestaan ei tule koko elämän aikana mitään oireita. Akne alkaa yleisimmin murrosiässä hormonien lisääntyessä kehossa. Hormonien lisääntyessä alkavat myös ihon talirauhaset tukkeutumaan. Kun tali ei pääse erittymään vapaasti pois talirauhasesta, niin se tulehtuu. Talirauhasen tulehduttua syntyy iholle pieni punainen näppylä eli finni. Aknea esiintyy eniten kasvoissa, ylävartalossa ja selässä.


Aknen hoito

Aknen hoitoon on olemassa useita erilaisia keinoja. Aknea voidaan hoitaa itsehoidolla tai apteekista saatavilla lääkeaineilla. Aknen hoidon tärkeimpänä tavoitteena on tyypillisesti vähentää uusien finnien muodostumista ja auttaa vanhoja finnejä parantumaan. Finnejä ei saa ikinä puristella, sillä se pahentaa tulehdusta ja aiheuttaa näppylöiden pysyvää arpeutumista. Kunnollinen aknen hoito auttaa myös finnien arpeutumisen. Huolellinen hygienia on aknen hoidon kulmakivi.


Aknen itsehoidossa kannattaa muistaa etenkin seuraavat asiat:

- Näppylöitä ei saa puristella

- Pese aina meikit ja ihovoiteet huolellisesti pois

- Muista terveellinen ruokavalio

- Tupakointi pahentaa aknea

- Stressi pahentaa aknea

- Hiostavat vaatteet pahentavat ylävartalon aknea

- Apteekista saatavat reseptivapaat voiteet voivat auttaa aknen hoidossa


Akne voi pahimmillaan jättää ihoon elinikäiset arvet, alentaa itsetuntoa ja haitata sosiaalista elämää. Mikäli finnien määrä ja sijainti ovat häiritseviä, eikä itsehoidolla saavuteta haluttuja tuloksia, niin kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Mikäli akne on kivulias tai se alkaa epätavallisessa iässä, niin kannattaa myös ehdottomasti käydä ihotautilääkärissä.


Lääkäri voi määrätä aknen hoitoon tehokkaita reseptilääkkeitä, tablettimuotoisia antibiootteja ja paikallishoitoja. Aikuisiän aknea hoidetaan samalla tavoin kuin nuoruusiän aknea. Aknen hoito kannattaa aina aloittaa mahdollisimman aikaisin. Varhaisessa vaiheessa aloitettu hoito auttaa ehkäisemään pysyvien arpien muodostumista. Aknen hoito vaatii aina kärsivällisyyttä ja aikaa. 


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJAT
PALVELUNKÄYTTÄJÄLLE
KAUPUNGIT
HAETUIMMAT
Helsinki
Turku
Tampere
Oulu
Jyväskylä
Lahti
Espoo
Vantaa
Kuopio
Yleislääkäri
Ortopedi
Kauneuskirurgia
Silmälääkäri
Kardiologia
Gynekologi
Psykologi
Ihotautilääkäri
Hammaslääkäri
VERTAAHOITOA.FI
PALVELUNTARJOAJA:
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Vertaahoitoa.fi sivusto on itsenäinen, puolueeton ja riippumaton verkkopalvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on lisätä hoito -ja hoivapalveluiden läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta ja laatua. Vertaahoitoa.fi ei tarjoa tai tuota minkäänlaisia lääkinnällisiä palveluita tai mitään muitakaan hoitopalveluita. Mitään sivuston sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää terveydenhoidollisena ohjeena. Konsultoi aina lääkäriä tai muuta hoitoalan ammattilaista saadaksesi diagnoosin ja hoitoa. Vertaahoitoa.fi ei suosittele mitään tiettyä palveluntarjoajaa. Vertaahoitoa.fi ei tuota ajanvarauspalveluita tai vastaa ajanvarauspalveluista. Ajanvaraus tapahtuu aina palveluntarjoajan omilla sivuilla. Noudatamme kaikkia viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia.

Vertaahoitoa.fi tekee parhaansa, jotta kaikki tieto sivuilla on oikeaa ja ajantasaista. Vertaahoitoa.fi sivustolla oleva tieto voi olla eriävää palveluntarjoajan tarjoamasta tiedosta. Kaikki tiedot Vertaahoitoa.fi -sivustolla esitetään ilman minkäänlaisia takuita, vakuutuksia tai vastuita tiedoista tai niiden oikeellisuudesta. Tiedot eivät ole tarjouksia tai millään muullakaan tavalla osapuolia sitovia. Päätöksiä tehdessään kuluttajan tulee tutustua valitsemansa palveluntarjoajan välittömästi tarjoamiin palvelun ehtoihin, ohjeisiin ja muuhun materiaaliin. Luokitusten arviot perustuvat käyttäjien antamiin arvioihin, ellei muuta nimenomaisesti ilmoiteta. Kategoriat "luotettavuus", "asiakaspalvelu ja asiakkaan tunteminen", "pätevyys ja osaaminen", "saavutettavuus ja vie
stintä","turvallisuus" ja "fyysinen ympäristö" perustuvat asiakkaan kokemukseen eivätkä edusta esimerkiksi ammattilaisen arviota tilanteesta. Lisää arviointiperusteista voit lukea täältä. Virheellisestä tiedosta voit ilmoittaa täällä.

Käyttämällä Vertaahoitoa.fi sivustoa hyväksyt sivuston Yleiset käyttöehdot.

2020 VERTAAHOITOA.FI© Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.