top of page

Afta

Päivitetty: 8. syysk. 2019

Vertaahoitoa.fi valottaa tässä kirjoituksessa hieman ikävää ja yleistä, usein suun limakalvoilla tavattavaa vaivaa, joka tunnetaan nimellä afta. Aftat ovat siis suun limakalvoilla tavattavia haavaumia, joista kärsii jopa noin puolet kaikista ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä. Yleensä aftoja on suun limakalvoilla kerrallaan 1-6. Aftat eivät tartu ihmiseltä toiselle. Afta ilmenee usein kivuliaana tai kutiavana haavaumana. Aftoja voi ilmaantua jopa muutaman viikon välein. Tavanomaisesti aftoja ilmaantuu lapsena ja suurimman osan kohdalla aftojen ilmaantuminen päättyy noin 30 ikävuoden jälkeen. 


Aftoja voidaan luokitella niiden koon ja vaikutusten mukaan seuraavalla tavalla kolmeen eri luokkaan:

1) Afta minor. Pieniä (halkaisija alle 1 cm) ja nopeasti paranevia. Tavanomaisin aftan muoto.

2) Afta major. Isoja (halkaisija yli 1 cm)ja hitaammin paranevia.

3) Herpetiformiset aftat. Aftojen ryhmittymä tai ryhmittymiä. 


Mistä aftat johtuvat?

Tarkkaa aiheuttajaa tai syntymekanismia ei tunneta. On arveltu, että kehon autoimmuunireaktio voi aiheuttaa aftojen syntymisen. Autoimmuunireaktioon liittyen myös ruoansulatuselimistön sairaus (esimerkiksi jokin IBD -tauti) voi altistaa aftoille. Toisaalta perinnölliset tekijät voivat myös altistaa aftoille.


Ruoalla voi myös olla vaikutusta aftojen syntymiseen. Raudan tai vitamiinien (erityisesti B12 - ja C-vitamiinit) puute sekä tietyt ruoat voivat aiheuttaa aftoja. 

Hieman kuten migreeninkin kohdalla, stressi ja hormonaaliset syyt voivat myös toimia aftojen laukaisevana mekanismina. 


Aftan hoito

Apteekeista saa erilaisia tuotteita, jotka on tarkoitettu nimenomaisesti aftan oireiden lievittämiseen ja hoitoon. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi geeli, spray ja tablettivalmisteet. Älä sovella afta -haavaumien hoitoon perinteisiä haavanhoidollisia toimenpiteitä. Lääkäreiden on mahdollista hoitaa aftoja kortisonipohjaisten lääkkeiden avulla.


Hyvä suuhygienia voi lievittää kipua ja ehkäistä aftojen syntymistä. On kuitenkin hyvä huomata, että tietyt hammastahnat (natriumlauryylisulfaattia sisältävät) voivat olla aftoja aiheuttava tekijä. 

Aftat voivat ärtyä happamasta tai voimakkaasti maustetusta ruoasta. Myös kylmä ja kuuma voivat aiheuttaa ikävältä tuntuvia reaktioita. 


Aftan parantuminen?

Aftat parantuvat pääsääntöisesti itsestään. Pääsääntöisesti afta (yleisin afta minor) parantuu 1-2 viikossa. Suurimpien aftojen (afta major) parantuminen voi kuitenkin kestää jopa 6 viikkoa. Herpetiformisten aftojen parantuminen kestää keskimäärin noin 1-2 viikkoa mutta ne uusiutuvat usein ja voivat olla hyvin kivuliaita. Suuret aftat voivat jättää arpia limakalvoille.


Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua mikäli aftat vaivaavat usein tai itsehoito ei tehoa. Myös voimakkaat kiputilat sekä ongelmat syömisen, juomisen ja puhumisen yhteydessä ovat syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle.


Vastuunrajoitus

Vertaahoitoa.fi -palvelussa olevat tekstit tai kirjoitukset eivät ole lääketieteen ammattilaisten laatimia. Kirjoituksia laadittaessa on käytetty apuna sekä lähteenä ammattilaisten (ja ei-ammattilaisten) laatimia tutkimuksia ja tekstejä. Sisältöä ei tule missään tapauksessa pitää minkäänlaisena lääkinnällisenä ohjeena. Hakeudu aina ammattilaisen arvioitavaksi ja hoitoon. Ammattilaisia löydät esimerkiksi täältä: vertaahoitoa.fi.

Comments


bottom of page